Inbrottssäsong året runt

På kort tid har flera bilar som stått parkerade vid Sandhammaren utsatts för skadegörelse och inbrott. Den som trodde att det här bara sker under badsäsongen får tänka om.
Ystad • Publicerad 14 april 2014
Lämnar inget kvar. Martien Dral och Jane Dral tar med sig sina värdesaker när de lämnar bilen på parkeringsplatsen i Hagestad.
Lämnar inget kvar. Martien Dral och Jane Dral tar med sig sina värdesaker när de lämnar bilen på parkeringsplatsen i Hagestad.Foto: Foto: Carl Johan Engvall
Notiser i YA från mars 2014.
Notiser i YA från mars 2014.Foto: 

Det kanske bara är ett brott som resulterar i en liten notis i Ystads Allehanda. Men för den som drabbas är det nog så frustrerande och kostsamt.

– Det tar bara några sekunder så är rutan krossad och tjuven har tagit det som ligger framme i bilen, säger polisinspektör Patric Nihlén.

Inom Ystads kommun inträffade under perioden 1 oktober 2013 till 31 mars 2014 224 stölder ur motorfordon och 166 skade- görelser på motorfordon. De flesta av dessa är koncentrerade till centralorten, många av dem rör inbrott i firmabilar.

Hela kusten drabbad

Men det är också ett flertal skadegörelser och inbrott på fordon som står parkerade vid våra stränder – inbrott som är lätta att förknippa med sommar och badsäsong.

– Den här typen av brottslighet förekommer året runt. Hela vår kust är drabbad, säger Patric Nihlén.

Polisen säger sig jobba aktivt med den här typen av brott. Det handlar dels om att informera, men också om operativa insatser.

Över hela Skåne

– Vi har våra aningar om vem det är som ligger bakom den här kriminaliteten. Det är brottslingar från vår landsända som opererar över hela Skåne. Vi arbetar aktivt med det här, men de är svåra att komma åt, säger Patric Nihlén.

Rådet till bilister som parkerar vid våra stränder är enkelt.

– Man ska inte lämna något av värde i bilen. Det räcker med att det ser ut som något värdefullt för att de ska krossa rutan.

Nere vid Sandhammaren och parkeringen vid Hagestads naturreservat är det ingen trängsel vid den här årstiden, men området lockar ändå till sig en och annan besökare. Martien Dral och Jane Dral från Nederländerna parkerar sin bil och beger sig ner mot stranden med kameran i högsta hugg.

Tankeställare

– Vi tar alltid med oss allting av värde från bilen. Det är vi vana vid hemifrån, säger Martien Dral.

De har rest runt en hel del i Europa och inte drabbats av något inbrott i sin bil. Däremot fick de sig vid ett tillfälle en tankeställare av polisen i Antwerpen.

– De gick runt på parkeringen och tittade in i bilarna. Sen skrev de en liten röd lapp som de satte under vindrutetorkaren. På lappen stod vilka saker som de hade sett i bilen som en tjuv också skulle kunna få syn på. Det var en bra påminnelse, säger Jane Dral.

Taner Caliskan
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.