Annons

Inga ändrade partisympatier efter flodvågskatastrofen

Flodvågskatastrofens efterdyningar påverkade inte partisympatierna, enligt Sifos mätning i januari. En annan Sifomätning visar dock att betyget på regeringens insatser efter katastrofen sjönk under januari.
Ystad • Publicerad 23 januari 2005

Stora och allvarliga händelser brukar stärka den sittande regeringen, men den här gången uteblev den effekten. Inte heller resulterade kritiken mot regeringen i att väljarna svek socialdemokraterna. Partiet ligger i stort sett still på 35 procent.

Alla förändringarna jämfört med förra mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen.

Annons

Mellan de båda blocken väger det lika jämnt som det gjort sedan i september förra året, med ett litet övertag för det borgerliga. Socialdemokraterna med stödpartier kan räkna in 48 procent, den borgerliga fyrklövern 49 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Skånska Dagbladet.

Så här fördelade sig väljarsympatierna i januarimätningen, med förändringen från decembermätningen inom parentes:

Vänsterpartiet 7,3 (+0,3), socialdemokraterna 35,0 (–0,5), miljöpartiet 5,7 (oförändrat), centern 6,6 (+0,1), folkpartiet 12,8 (+0,1), moderaterna 24,3 (–0,8), kristdemokraterna 5,3 (+0,7).

Mätningen bygger på 1907 intervjuer genomförda under perioden 10–20 januari.

En separat Sifomätning visar att betyget för regeringens och statsministerns insatser efter katastrofen sjönk, skriver Svenska Dagbladet.

Av 1000 tillfrågade den 3 januari sade 62 procent att de tyckte att Göran Persson hade gjort ett bra eller mycket bra jobb efter den 26 december. Den 17 januari ansåg bara 49 procent att statsministern hade skött sig bra.

För hela regeringen var motsvarande siffror 57 procent den 3 januari och 46 procent två veckor senare. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons