Annons

Inga beslut tagna om stadens pynt

Sista ordet om jul- och påskpyntet i Ystad är inte sagt.– Det har inte fattats några beslut i frågan, säger stadsarkitekt Leila Ekman och påpekar att tomtarna och kycklingarna inte på något sätt är ifrågasatta.
Ystad • Publicerad 19 mars 2014

I morgon, torsdag tar fullmäktige ställning till en MP-motion om behovet av en strategi för offentlig utsmyckning i Ystad. Enligt motionen ska strategin även omfatta tillfällig utsmyckning till jul och påsk.

Trots att frågan ännu bara är i sin linda, har stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson blivit orolig och befarar att en sådan strategi kan komma att stoppa hans annorlunda och överraskande pynt till jul och påsk.

Annons

– Men eftersom inga beslut är fattade, är det en missuppfattning, säger stadsarkitekt Leila Ekman. Hon tycker inte det är konstigt om en stad som Ystad vill ha riktlinjer för hur det offentliga rummet ska utformas.

Om fullmäktige säger ja till motionen ska en strategi för den offentliga utsmyckningen tas fram. Leila Ekman tycker att det arbetet bör göras av en arbetsgrupp. I den föreslår hon att såväl hon själv som Ulf Andersson och kulturchef Charlotta Blom Rudolv, fastighetschef Olof Hübner, konstmuseets chef Yrr Jonasdottir och planchef Anna Möller tar plats.

– En strategi är till för att klarlägga vad som ska gälla. Det är för tidigt att säga hur strategin kommer att utformas och jag vet inte riktigt varför Ulf Andersson tror att hans pynt till påsk och jul skulle stoppas. Kanske blir det precis tvärtom – att strategin öppnar för den möjligheten.

I en artikel i YA i lördags uttalade Ulf Andersson sina farhågor för att han framöver tvingas söka tillstånd för all utsmyckning och tycker att det skulle förta hans kreativitet och glädje över att överraska Ystadsborna.

De farhågorna har fått många Ystadsbor att reagera, inte minst på YA:s insändarsidor.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons