Ingen affär med kryssningsfartyg i Ystad

Ystads hamn får på nytt besök av kryssningsfartyget "Hebridean Spirit" och hon anlöper hamnen två gånger i sommar. Men fortfarande är det ingen lysande affär.
Ystad • Publicerad 30 januari 2002

Ystads hamn drog in drygt 9 000 kronor i hamnavgifter i samband med besöket. Sedan man betalat löner till hamnpersonalen återstår ungefär hälften. - Det är mycket möjligt att det kan bli fler fartyg. Ett par rederier är mycket intresserade och de som har kryssningar i Medelhavet meddelar att Östersjön är ett alternativ om det skulle bli mer oroligt i det området, säger Marie Mårtensson som är ansvarig för kryssningsbesöken. - Det blir ungefär samma uppläggning i år på programmet som i augusti förra året då Hebridean Spirit var här första gången. På andra sidan Bornholmsgattet innebär kryssningsgästerna goda inkomster för Rönne kommun. Hamnchef Hans Kümler säger att kommunen fick in mer än en miljon danska kronor bara i hamnavgifter. Men det beror på att man hade 37 kryssningsfartyg varav många betydligt större än "Hebridean Spirit". Det största var holländska "Rotterdam" med 1600 passagerare som betalade 150|000 danska kronor för ett dygn. - Som det ser ut nu får vi färre kryssningsfartyg denna säsongen. Vi har fått 23 bokningar hittills. Nedgången beror enligt Kümler terrorattackerna den 11 september mot bland annat World Trade Center i New York och att ett par stora rederier gick i konkurs förr året - Amerikanarna vill inte i samma utsträckning som tidigare flyga till Europa. Han räknar med att varje besök i Rönne ger i genomsnitt en intäkt för hamnen på 30|000 danska kronor. - Men det är naturligtvis inte hamnen eller Rönne som vi marknadsför utan alla de kvaliteter som finns runt om på ön. Bornholm började marknadsföringen på de stora kryssningsmässorna runt om i världen i början av 90-talet. - Dessförinnan hade vi 6-7 anlöp per år. Ön har visat sig attraktiv. Ystads hamn gör nu ansträngningar att kapa åt sig lite av denna attraktiva turistmarknad. I fjol fick man napp och i augusti anlände skotskägda "Hebridean Spirit" med 49 britter ombord. Och de välkomnades med stora famnen av ystadborna. Besöket varade i tre timmar och kapten Mark Dexter var entusiastisk. Nu kommer "Hebridean Spirit" på nytt och i Ystads hamn gläds man åt en 100 procentig ökning av kryssningstrafiken. "Hebridean Spirit", som även skall lägga till i Rönne, gör nämligen två besök i år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.