Ingen brådska lösa in gamla sedlar

Ystad • Publicerad 28 december 2005
Christel Lundquist på Sparbanken Syd uppmanar folk att inte stressa iväg till bankerna. Bild: Jan-Olle Persson
Christel Lundquist på Sparbanken Syd uppmanar folk att inte stressa iväg till bankerna. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Den här veckan är det ett stort tryck på Sparbanken Syd i Ystad. Många kunder kommer dit för att lösa in mynt och sedlar som blir ogiltiga efter årsskiftet.

Nu vill Sparbanken Syd informera alla som har gamla mynt och sedlar att det inte är någon brådska att lämna in dem.

– De blir ogiltiga som betalningsmedel i affärerna efter den 31 december 2005, men det går bra att lösa in pengarna på banker och Svensk Kassaservice ända fram till den 28 april 2006, säger Christel Lundquist på Sparbanken Syd.

Hon vill uppmana folk att stanna hemma och ta det lugnt i stället för att försöka ta sig till banken i snöovädret.

– Jag tror inte folk vet att möjligheten finns att vänta till slutet på april med att lämna in de gamla sedlarna. Många har haft bråttom ut i det snööiga vädret av den enda anledningen att de vill lösa in sina pengar hos oss, berättar Christel Lundquist.

Att de äldre versionerna av 20-, 100- och 500-kronorssedlarna och de silverfärgade 50-öringarna inte längre går att betala med från och med nästa år är inget nytt. Den informationen har funnits i media under en längre tid, men det är viktigt att understryka det inte automatiskt innebär att pengarna blir värdelösa.

– Nej, ända till den 28 april går det bra att lösa in dem hos oss. Så folk behöver inte jäkta iväg ut i snöovädret, sammanfattar Christel Lindquist på Sparbanken Syd.

Lisa Nordenhem

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.