Inget konstigt att vara snäll

Man ska inte blanda ihop snällhet med att vara dum i huvudet. Tvärtom är det smart att vara snäll. Det menar Mark Levengood och Stefan Einhorn som i går gästade Ystad.
Ystad • Publicerad 7 februari 2007
Foto: 

– God afton kära publik. I dag är det den 6 februari och Ronald Reagans födelsedag.Men nu ska vi inte prata mer om honom för detta är en kväll om att vara snäll och inte dum.

Programledaren Mark Levengood inledde sin föreläsning på en fullsatt Ystads teater i igenkännlig stil.

Ämnet var "Konsten att vara snäll" och med personliga anekdoter – inte minst ifrån sin egen släkt – försökte han nysta ut inför publik varför det är bra att vara en snäll människa och varför man måste våga att förändras.

– Det är ju viktigt att även våga att misslyckas, men man måste också veta när man ska lägga sig. Det är som min mor säger: "Om du har ett paraply uppstucket i rumpan, så öppna det inte".

I logen strax innan föreläsningen frågade YA Mark Levengood om han verkligen är en så snäll person, så som reklamutskicket inför kvällen bedyrar.

– Folk tror att jag är snäll precis som de tror om alla finlandsvenskar – "Åh, han talar som mumintrollen, han måste vara snäll" – men det är en missuppfattning. Jag är en kvasisnäll, glad och tjurskallig person.

Han fortsätter:

– En gång ville en fotograf fotografera mig med ett muminhuvud på huvudet. "Ja, vad fint", sa jag, "Men aldrig i livet!". Jag finner ingen motsats i att vara snäll och ha en egen vilja. Man får inte blanda ihop snäll med dum i huvudet, säger Mark Levengood. Författaren och professorn Stefan Einhorns del av kvällen var en powerpoint-presentation med hänvisningar till vetenskapliga rön om varför snäll är bra, uppblandat med historier från hans eget liv.

Men han återkom ständigt till sina fakta om snällhetens egenskaper.

– Vi människor vill ha bevis och det finns ett antal vetenskapliga studier som visar att människan gagnas av generositet och samarbete. Det aktiverar ett njutningscentra i hjärnan, så det ger oss alltså njutning att vara generösa. Det är för övrigt samma njutningscentra som aktiveras när man använder narkotika. Vi får alltså samma kick men utan några biverkningar.

Stefan Einhorn visade ett citat från Dalai Lama med andemeningen att det inte spelar någon roll om vi är snälla av osjälviska eller egoistiska skäl.

– Det är helt OK att vara snäll för att man tror att man ska få något ut av det själv, för det är handlingen som räknas. Gå inte på finten att det är tanken som räknas! Det är det vi gör som räknas. Att det är tanken som räknas vill jag förvisa till avdelningen för dumma visdomsord.

– Jag samlar för övrigt på sådana. Min favorit just nu är: "Man ska gå när det är som roligast". Så jävla dumt! sa Einhorn och publiken jublade.

Som ett inslag i kvällen fick publiken ta ställning till olika etiska problem och diskutera dem sinsemellan.

– Ni har en minut på er! ropade Stefan Einhorn i god frågesportledarstil.

Men till skillnad från hur sådana hejiga grepp brukar kunna bemötas så fick Einhorn sin publik att surra rejält från teatergolvet ända upp på översta balkong.

Alla ville vara med i handuppräckningen om huruvida de verkligen skulle berätta för den nyanställde kollegan att han faktiskt stinker av armsvett. Sist men inte minst så var det ju den där incidenten när Mark Levengood för något år sedan besökte Ystad. När han på turistbyrån frågade vad det fanns att göra i staden fick han svaret att han alltid kunde åka till Malmö.

När han senare med viss skadeglädje återberättade historien i ett tv-program så fick det en del uppmärksammade efterverkningar. Något som Mark Levengood gärna redogjorde för inför Ystadspubliken i går.

– Jag tyckte att det var fruktansvärt roligt men det tyckte inte Ystad och turistchefen blev tydligen inkallad till kommunchefen och utskälld. Så, om ni ska göra något snällt så kan ni ju vara snälla mot turistbyrån. De är faktiskt väldigt duktiga.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.