Annons

Andreas från Ystad dog i olyckan på E4 – insamling startad till familjen

Två polismän miste livet med Lars Vilks i dödsolyckan på E4. En av dem var 44-årige Andreas Rix från Ystad.
Nu har en insamling startat till förmån för de anhöriga till de två livvakterna.
– Det är ett symbolvärde i att vi står upp för varandra, säger polisen Anders Hallqvist.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Markaryd/Ystad • Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 16 oktober 2021
Andreas Rix dog i tjänsten som livvakt åt Lars Vilks.
Andreas Rix dog i tjänsten som livvakt åt Lars Vilks.Foto: Privat

Det är stiftelsen Blåljus i Samverkan som har startat insamlingen till förmån för de två drabbade familjerna, efter olyckan på E4:an där de två poliserna omkom tillsammans med Lars Vilks. Ystadsbon Andreas Rix och hans kollega agerade livvakter åt konstnären och skyddspersonen Lars Vilks.

Anders Hallqvist arbetar till vardags som trafikpolis och är styrelsemedlem i stiftelsen. Han berättar nu om hur det gick till när de startade insamlingen.

Annons

– Nära kollegor till de två livvakterna hörde av sig till oss och berättade att de ville starta en insamling åt deras anhöriga. Vi bad kollegorna att ta fram en bild och text som är förankrade hos de anhöriga och då startade vi insamlingen, säger Anders Hallqvist.

Insamling har startat för poliserna som omkom i Markarydsolyckan.
Insamling har startat för poliserna som omkom i Markarydsolyckan.Foto: Carl Carlert

Blåljus i samverkan har funnits i fem år och består av poliser, brandmän och ambulanspersonal. De har startat insamlingen på Facebook och genom Swish, och på torsdagen hade de fått in över 800 000 kronor. I insamlingen beskriver stiftelsen att de vill hedra poliserna och deras minne genom att samla in pengarna.

”Insamlingen är tänkt att underlätta för dem framöver och även om pengar inte är mycket i denna stund så kan det ge viss trygghet och nya fina minnen och ljuspunkter i framtiden”.

Både namn och bild har publicerats på de omkomna poliserna på Facebook. Något som enligt Anders Hallqvist har skett efter att anhöriga har gett sin tillåtelse.

– Det är förankrat hos de anhöriga. Personligen tycker jag det är bra att vi får ett ansikte på poliserna för att jag tror att det är bra att allmänheten förstår att vi också är människor med familjer, säger Anders Hallqvist.

YA har också varit i kontakt med familjen och fått tillåtelse att publicera Andreas namn och bild.

Andreas Rix tjänstgjorde i Ystad innan han började arbeta som livvakt vid avdelningen för personskydd i polisregion Syd. Han blev 44 år gammal.
Andreas Rix tjänstgjorde i Ystad innan han började arbeta som livvakt vid avdelningen för personskydd i polisregion Syd. Han blev 44 år gammal.Foto: Privat
Elvedin BasicSkicka e-post
Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons