Intensivvården i Ystad är bäst i Sverige

Intensivvården på Ystads lasarett ligger i topp i register som rankar 37 avdelningar.. Den lilla avdelningen listas före alla andra i Sverige.
Ystad • Publicerad 7 februari 2007

Enligt en mätning från Svenska intensivvårdsregistret, hade Ystads intensivvårdsavdelning den lägsta dödligheten i hela landet under förra året.

- Det är glädjande att vi finns där i toppen. Det visar att fortgående centralisering inte bara är av godo och att man kan upprätthålla vård på ett något mindre sjukhus. Det är viktigt att visa, säger Ulf Hyddmark, chef för intensivvårdsavdelningen på Ystads lasarett. Många olika förklaringar ligger bakom, tror han. I Ystad finns är en liten väl fungerande organisation, en stabil och bra personalstyrka och kompetenta läkare som har primärjour dygnet runt.

- Det är en överblickbar enhet som är väl passande för det patientunderlag vi har.

Samtidigt menar han att mätningar av det här slaget inte fullt ut kompenserar skillnaderna mellan de olika sjukhusen. Till Ystad kommer till exempel inte de svårast skadade utan de skickas direkt till större sjukhus.

- Lite ödmjukhet får man visa. Men inte desto mindre har vi bra värden och det stärker personalen som gör en bra jobb. På avdelningen i Ystad arbetar ett 70-tal anställda. Ungefär hälften är sjuksköterskor och tio är läkare. Det finns tre platser för full avancerad intensivvård och ytterligare några för övervakning. Det är den minsta intensivvårdsavdelningen i Skåne.

Ansvarig för registret är Göran Karlström som är ansvarig för registret poängterar dock att Ystad inte i första hand ska jämföra sig med de skånska sjukhusen som är större utan med likvärdiga avdelningar som till exempel finns i Värnamo, Oskarshamn och Västervik.

- Det är principiellt fel att tala om en första plats. Men Ystad har definitivt en av de bästa intensivvårdsavdelningarn, säger Göran Karlström som själv arbetar på anestesikliniken i Kristianstad.

Han är övertygad om att Ystad har faktorer som borde inspirera andra länsdelssjukhus.

- Ystad har på ett beundransvärt sätt optimerat och maximerat kvaliteten utifrån de patienter som finns där och det uppdrag de har

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.