It-avdelningen visade vad den kan

Ystads kommuns it-avdelning servar 8 000 datoranvändare och har hand om 4 000 datorer. Under två dagar har avdelningen visat vad den kan och hållit seminarier på Ungdomens hus.
Ystad • Publicerad 27 april 2014
Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Datorer är som vatten i kranen, det ska bara fungera. Få funderar nog på hur och därför vill vi presentera oss och vår verksamhet, förklarar Ystads kommuns it-chef Roger Nilsson.

På it-mässan på Ungdomens hus finns en hel del hårdvara. Bland annat visas de hybriddatorer som Sydskånska gymnasiet bestämt sig för att satsa på i sin en till en-satsning som ska förse varje elev med en dator.

– Att det är en hybrid innebär att det både är en laptop och en platta, förklarar Roger Nilsson.

Fem olika varianter

Under skolåret har eleverna på ekonomiprogrammet testat inte mindre än fem olika varianter av datorer. Roger Nilsson tycker skolan gjort ett bra val.

– Datorn är attraktiv, enkel och tillgänglig att arbeta med, säger han.

Läraren Anna-Maria Lindskog undervisar på vård- och omsorgsprogrammet, där eleverna ännu inte fått egna datorer. Hon besöker mässan och tittar närmre på den aktuella datorn.

– Jag har Mac hemma. Nu får jag tänka om och nytt, säger hon.

Bakom arrangemanget på Ungdomens hus står främst Jimmy Borg och Magnus Lycknio. De slår ett slag för kommunens egen chatfunktion. På mässan finns även möjlighet att ta foton så att de chattande får en bild av varandra.

– Vi menar att en hel del möten och konferenser kan ersättas med ett snack vid datorn. Det sparar både tid och pengar och är dessutom mer miljövänligt än att resa runt, säger Jimmy Borg.

Trådlöst

På stora skärmar visar it-avdelningen också vilken koll den har över såväl det trådlösa som trådbundna nätverket.

– Tack vare övervakningen kan vi se om kapaciteten skulle behöva utökas. Och skulle vi drabbas av elavbrott finns reservkraft i navpunkterna som täcker upp under begränsad tid, förklarar Fredrik Nilsson.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.