Annons

J-Mi & Midi-D lär sig arbetsmoral i Ystad

Tillsammans har de producerat en av dansmattevärldens mest populära låtar. Den kanadensiska duon J-Mi & Midi-D besöker Glendisc- Studio GMP för att utveckla både sin musik och sitt sätt att arbeta.
Ystad • Publicerad 17 mars 2014
J-Mi & Midi-D har tillsammans med Hanna Stockzell producerat Koko Soko, en av DDR-världens mest populära låtar.Foto: Foto: Bass Nilsson
Långväga gäster. Dave Phaneuf och Jamie Thompson (I förgrunden) har rest från Kanada för att arbeta med Dick Örnå och Hanna Stockzell i deras studio på Pilgränd i Ystad.Foto: Foto: Bass Nilsson

De kallar det tuggummipop. Ett begrepp som ibland används nedvärderande för kommersiell dansmusik riktad mot tonåringar. För kanadensarna bakom J-Mi & Midi-D, Jamie Thompson och Dave Phaneuf, har det en helt annan innebörd. Det är deras liv.

Klassiska nördar

Annons

– Vi är väl vad man skulle kalla för klassiska nördar, säger Jamie Thompson.

Tillsammans med parhästen Dave Phaneuf har hon för första gången korsat Atlanten för att jobba med musiken på ett nytt sätt.

På Glendisc- Studio GMP på Pilgränd i Ystad arbetar de med låtskrivarna och artisterna Dick Örnå och Hanna Stockzell, som också driver studion. Samarbetet startade 2008 och tillsammans har de till exempel gjort sig kända för musik i det japanska dansmattespelet Dance Dance Revolutions (DDR). Det interaktiva tv-spelet spelas med fötterna på en tryckkänslig matta, med hjälp av pilar på skärmen ska spelaren försöka följa med i stegen till musiken.

I studion försöker Dick Örnå stöpa kreativiteten och energin i popduons musik så att den blir mer effektiv. Han talar om arbetsmoral och om att fortsätta jobba trots att inspirationen tryter.

Nytt arbetssätt

– Jag är väl lite som en mentor för dem, säger Dick Örnå.

För Jamie Thompson är ett så strukturerat sätt att arbeta nytt. Under produktionen av duons tidigare låtar har lust och infall styrt. Pressen att producera tar mycket energi.

– Jag blir inte trött i kroppen, det är mer känslomässigt utmattande att arbeta så här. Men det är min dröm att få arbeta med musiken så, på heltid, säger hon.

Förutom arbetsträningen är Jamie Thompson och Dave Phaneuf i Ystad för att producera musik åt Born to move, ett träningskoncept för barn, utvecklat av Ystads dansprofil Anna Runstål-Zahn. Tidigare har Hanna Stockzell och Dick Örnå gjort all musik själva men nu får de alltså hjälp.

– De lägger grunden och vi färglägger och sedan fixar Dick till det sista, säger Jamie Thompson.

INTERNAL INTERNAL
Liza Jakobsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons