Jättetröskan ska spara tid

Ystad Artikeln publicerades

En ny skördetröska, en av de största i Sverige, har köpts in till Ruuthsbo gods. Nu hoppas de spara både tid, miljö och pengar.

Den är inte så mycket större än den tidigare, även om den är stor. Men den är snabbare. Skördetröskan Claas 770 Lexion är Ruuthsbo gods nya stolthet, och det är hydrauliken som får den att sticka ut. Den är helt enkelt snabbare.

– Jag ser det så här: oljan kostar i dag 300 dollar fatet och om det fortsätter i den här takten kommer det att bli ännu dyrare, säger Gustav Hagemann, ägare av Ruuthsbo gods.

– Vi måste använda oss av solen, det vill säga det billigaste och mest miljövänliga sättet att torka spannmålen.

Den andra i sitt slag

Skördetröskan är den andra i sitt slag i Sverige och bland de största modellerna som finns. Med sin kapacitet är den egentligen i största laget för Ruuthsbo gods. Tanken är att tröskningen ska kunna koncentreras till timmar när det är låg vattenhalt, det vill säga undvika tidiga morgontimmar och sena kvällar.

Då går det också åt mindre energi till att i efterhand torka spannmålet. Godset har planer att på sikt bygga en ny spannmålstork men vill också använda sig av solen på ett mer effektivt sätt.

Enligt tillverkaren Claas kan kapaciteten med den nya tröskan öka med tjugo procent utan att bränsleförbrukningen ökar.

Tekniska finesser

En rad tekniska finesser har snabbat upp hela processen med tröskningen. Genom en så kallad cruise pilot, en slags farthållare, känner maskinen av mängden spannmål och anpassar hastigheten efter det. Är det mindre spannmål på ett område kan tröskan öka takten, är det mer sänks hastigheten och på så sätt förhindras att tröskan överbelastas.

– Jag brukar säga att det är en rullande processindustri, säger Göran Sundqvist, representant från Lantmännen som besökte Ruuthsbo gods för att officiellt lämna över tröskan.

Stod inomhus

Han får medhåll av Gustav Hagemann som minns när tröskorna fortfarande var stationära och stod inomhus.

– Då stod gubbarna och matade in såhär, säger han och gör skjutsande rörelser i luften.

Den nya tröskan är också utrustad med laserpilot som känner av kanter och styr körningen. Längst sidorna på den stora maskinen sitter laser som känner av var den redan kört och var den behöver köra – därmed skördas inte samma bit två gånger. Det gör att den som kör slipper koncentrera sig på kanterna och istället kan lägga fokus på vad som kommer in i maskinen. Magnus Jeppsson sitter oftast bakom spakarna när godsets 700 hektar spannmål ska tröskas.

– Det är en enorm skillnad med den här maskinen. Jag är inte alls lika trött när jag kommer hem på kvällen och kan köra mycket mer avslappnat, intygar han.

Dyrt men billigt

Sett till priset är tröskan en dyr affär. Den kostar cirka fyra miljoner kronor och används tre veckor om året. För Ruuthsbo gods är det dock värt pengarna. Spannmålet som skördas under den knappa månaden är ett resultat av hela årets produktion och värt mycket pengar.

Kan man dessutom spara in på oljekostnaden är det en extra vinst. Eftersom den gamla skördetröskan ändå är så pass ny är det också enkelt att sälja den.