1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Joakim Strandberg: Kommunalt ägande begränsar Ystads Saltsjöbad

Ystads Saltsjöbad ägs av Ystads kommun. Saltsjöbaden värderas till uppemot 300 miljoner kronor i vissa led. Tyvärr är byggnaden också belånad och men det blir en del över vid en försäljning. Men att behålla ägandet är också ett tvärstopp i utvecklingen.
Ystad saltsjöbad

Dagens arrendatorer anser att de är trångbodda och har en beläggningsgrad på över 90 procent vilket gör att de gärna vill bygga ut. Mark och planer finns på ytterligare 100 rum och konferensavdelningar, restauranger och spa.

Arrendatorerna YSB har medinvesterat i byggnaden och visat Ystads politiker hur man driver ett hotell exemplariskt.

Nu satsar YSB sina pengar på andra anläggningar och snart är kanske deras kassa också ansträngd och risken finns att de inte längre är intresserade av att köpa loss Ystad Saltsjöbad.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Visst ska man sälja Ystad Saltsjöbad på den öppna marknaden men man måste självklart reglera i alla avtal att byggnaden måste användas till hotellverksamhet och inte bli andelslägenheter eller privatboende eller flyktingförläggning även om Socialdemokraterna med sin liberala flyktingpolitik kanske snart behöver hotellet till flyktingförläggning.

Ystad är placerad topp tre i Sverige när det gäller skuldsatta kommuner.

Nej det är inte bara ”socialens” kostnader som exploderat utan man har tagit ansvar för åratal av dåligt underhållna fastigheter. Nytt bad och arena, vattenverk, reningsverk, samt va-system är ju att ta ansvar.

Men hamnutbyggnaden som egentligen är en hamnflytt kan bli den största floppen.

Man investerar vinsterna från alla de kommunala bolagen (inklusive Ystads saltsjöbad, Ystad energi), cirka 20 miljoner skattekronor/välfärdspengar per år, på en färjegodsindustri som ägs av polska staten och som absolut inte gagnar Ystad ett dugg. Denna investeringen gör man i tio år.

200 miljoner välfärdskronor för vadå? Jo det finns en viktig del i hamnprojektet och det är att med största fart tömma innerhamnen på all färjetrafik. Dessa ägardirektiven måste hamnbolaget förstå.

Vill Polenfärjorna inte flytta ut i ytterhamnen så får de gärna flytta till Trelleborg. Ystads hamn bör aldrig ha några ambitioner att bli en jättegodshamn som Trelleborg som inte genererar några välfärdspengar.

Sätt sedan igång försäljningen av hamnstaden och låt inte lantmännen stå och förfalla i tio år.

Ystad saltsjöbad vill växa och ett kommunalt ägande begränsar detta. Känslig fråga men tiderna har ändrats och en skuldsatt kommun ska inte investera, driva, eller förvalta hotell när övriga kärnverksamheter går igenom stålbad.

Joakim Strandberg

Ystad

Läs mer

Ystad

Misshandel: Slog kvinna i ansiktet – för att hon inte hade cigaretter

Oprovocerade misshandeln skedde när kvinnan var ute med hunden.

Ystad

Ombyggnad: Färre p-platser oroar

Parkering byggs om.

Skurup

Skurup: Företagare slår tillbaka: ”Vill plocka politiska poäng”

Företagare känner sig påhoppad med anklagelser om barnarbete

Fotboll

Sjöbo vann med tennissiffror: ”Bränner ändå åtta-tio frilägen”

Sjöbo besegrade FC Hessleholm med 6–0.

Nyheter

Kostnaderna för åskskador slår rekord i år – så här skyddar du dig

Det varma vädret innebär större risk för åskväder, som i sin tur kan föra med sig skador på fastighet och hemelektronik.

Politik

Kommunalråd vill utveckla kusten

M: Frågan om kioskdebatten är uppförstorad