Annons

Jobb med fingertoppskänsla

Valbone Alaj torrmoppar korridoren på Ängaskolan. Det gör hon eller en kollega varje dag, helt i linje med städavtalet med skolan.
Ystad • Publicerad 17 mars 2014
Städning pågår. ”Det är mer grus i korridoren hos de yngre eleverna, men jag trivs bra med att städa på båda skolorna”, säger Valbone Alaj som tillsammans med kollegan Marita Schön städar på Änga- och Västervångskolorna.
Städning pågår. ”Det är mer grus i korridoren hos de yngre eleverna, men jag trivs bra med att städa på båda skolorna”, säger Valbone Alaj som tillsammans med kollegan Marita Schön städar på Änga- och Västervångskolorna.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Som att städa 20 fotbollsplaner varje dag, under pågående match. Så beskriver Lotta Wallin, verksamhetsansvarig för kost och lokalvård i Ystad arbetet med att städa Ystads skolor.

– Det krävs att man tar stor hänsyn till verksamheten på skolorna, säger hon.

Annons

För att inte kollidera med skolarbetet börjar lokalvårdarna på Änga- och Västervångskolorna redan klockan sex på morgonen.

– Vid terminsstarten synkar vi vårt jobb med schemat så att vi kan städa i skolsalarna på rasterna. Vi går aldrig in i en skolsal under lektionstid, förklarar Marita Schön, gruppledare för de sju lokalvårdarna på de båda skolorna.

Klassrummen

Först städas idrottshallarna och omklädningsrummen så att de är klara att ta emot eleverna vid klockan åtta. Arbetet fortsätter i korridorer, klassrum och på toaletter. Dagen avslutas med att golvet i matsalen torkas, för hand eller med den särskilda golvstädningsmaskinen.

Städningen i skolorna är noga definierad i de avtal som varje skola upprättat.

– Där står exakt hur många gånger vi ska torka golven, lister, bänkar och armatur och när toaletterna ska städas. Fyra gånger om året storstädar vi och med jämna mellanrum tar vi ut alla möbler ur salarna, skurar golven och lägger på ny polish. Men vi klättrar inte på stegar och kan inte nå taklampor eller ventilationsrör i idrottshallarna.

När Valbone Alaj städar korridoren använder hon en torr mopp. Bara när det finns fläckar tar hon fram en våt mopp.

– Vi försöker undvika att våttorka eftersom det sliter på golvet, ökar risken för att barnen halkar och dessutom samlar bakterier, förklarar Marita Schön.

Hon har själv varit elev på både Änga- och Västervångsskolan och tycker skolstädningen är bra och tillräcklig. Anton Klever och Edvin Stoltz i ettan håller med.

– Fast det är nog renare hemma, säger Anton Klever.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons