Jubileumsutställning startar med stolphus

Ystad Artikeln publicerades

Det ligger ett helt nytt hus utanför Konstmuseet på Sankt Knuts torg.

De 24 kvadratmeter stora huset av frigolit och magnesiumoxidskivor byggdes på bara två dagar och blir startpunkt på Fritidsutställningen. Huset är en modern uppdatering av en av de sportstugor som arkitekten Erik Friberger ritade till riksutställningen Fritiden 1936.

– Erik Friberger var före sin tid när han ritade monteringsbara elementhus i trä. Massor av folk tittade på hans spännande sporthus, men blev aldrig någon kommersiell succé, berättar stadsarkitekt Ulf Karmebäck.

Chans uppleva igen

De tre sportstugorna i hans A-serie som visades på utställningen intresserade endast en köpare, som lät uppföra det ovanliga huset i Båstad. Två av husen på utställningen flyttades till Sandskogen och byggdes om. Men nu får Ystadsborna och utställningsbesökarna alltså chans att uppleva en av stugorna igen.

Som den sanne funktionalist Erik Friberg var, lät han sig influeras av arkitekten Le Corbusiers fem punkter för ny arkitektur, som bland annat säger att huset ska vara byggt på en pelare. Huset på Sant Knuts torg står på en stålkonstruktion och gör det möjligt att fika eller parkera bilen under huset.

– Det är första gången vi bygger ett hus på stolpar, medger Hans Arvid Mattsson i företaget Harcon, som bygger huset.

Huset har snabbt tagit form. På bara två dagar har tre man lyckats montera, golv, väggar och tak, allt av det speciella material som Harcon tillverkar.

– Frigoliten är isolerande och gör huset energisnålt. Skivorna av magnesiumoxid håller såväl fukten som insekter och mögel borta, säger Ulf Karmebäck.

Metoden att sätta samman de frigolitklädda skivorna av magnesiumoxid har spridit sig över världen och just nu bygger Harcon även hus i bland annat Kapstaden i Sydafrika. Fribergers hus har ett fönsterparti mot söder och utanför det en balkong. Inne i huset fanns plats för kök och ett kombinerat vardags- och sovrum. Men på Fritiden 2011 blir huset bara ett enda rum.

– Där ska vi bland annat ha föreläsningar om miljöteknik och byggande, säger Ulf Karmebäck.

Trädgårdarna grönskar

Huset är tillsammans med trädgårdarna vid p-huset Ziska det första som blir klart på utställningsområdet. Lars Nilsson, som är anläggare på Ystads kommun har på heltid i fem veckor arbetat med trädgårdarna.

– Här var ju en vanlig grässlänt där Ystadsborna rastade sina hundar tidigare. Nu har vi byggt upp en höjdskillnad, kantat med sten och sått grönsaker och andra växter.

De tre trädgårdarna ska visa dåtid, nutid och framtid. Dåtidens trädgård är från 1936, då funktionalismen gjort sitt intåg och ersatt kökslandet med en gräsmatta med plats för spel och lek. Nutidens trädgård har en del hårdgjorda ytor, krukor med exotiska växter och mindre planteringar. I framtiden, år 2036, är trädgården miljövänlig och köks- och medicinalväxterna är tillbaka igen.

Vid dammen i Fritidsparken, eller Bollhusparken, som Ystadsborna hellre kallar den, låter FBU en brygga ta form.

– Här kan man sitta, njuta av en glass och eventuellt doppa tårna, säger utställningsgeneral Göran Olin.

Närmre Bollen ska ett restaurangkök och en bakugn ta form.

– Området kommer successivt att byggas klart under veckan, säger Göran Olin.

Han tycker att det mesta är på bana. Fortfarande är det mycket kvar att göra. Bland annat ska en funkisinspirerad bar byggas, liksom en scen och en biograf.

Det ringer i Göran Olins mobiltelefon, utställningsbyggarna ropar på honom och han dirigerar och pekar.

Han måste tänka på allt, från ljus och ljud på konserterna till sopsortering.

– Jag har arbetat med film och musik tidigare och bland annat varit turnéledare. Men ingenting har liknat Fritiden 2011. Det är ett mastodontprojekt som ingen gjort tidigare.