Julen kommer tidigt för Ystads skejtare
- Det känns jättebra. Den klena belysningen vi har i dag gör att det faktiskt är farligt att åka efter mörkrets inbrott, även om många gör det ändå, säger Simon Svensson, 18 år.
Han sitter i husrådet på Ungdomens hus och var med från början om att få skateboardparken till stånd. Kommunen har nyligen beställt en ny strålkastarbelysning till skateboardparken för knappt 50 000 kronor. Den ska monteras under kommande veckor och kommer att sprida ljuset över alla ramperna. Det kommer att möjliggöra skateboardåkning året runt, även sena vinterkvällar så länge det är torrväder.
Simon Svensson kommer nästan varje dag till Åvalla-parken. Runt omkring honom åker ett tiotal skejtare i ramperna och gör sina tricks: ollie, boardslide, 50-50 grind, kick flip.
- Det är mycket flip-trick som är på modet just nu. När det gäller mer old school-tricks som till exempel frontside power slide är det inte många som kan dem längre, men de går absolut att göra i våra ramper, förklarar Simon Svensson.
Den nya mini-rampen som ska beställas från Bryggeriet i Malmö bygger på halfpipe-principen, och liknar nästan ett stort badkar till utseendet. - Vi har verkligen saknat en mini-ramp för den ger både nybörjare och proffs oanade möjligheter att utvecklas, säger Simon Svensson.
Alla åkarna på ramperna är killar. Att inga eller väldigt få tjejer skejtar i Ystad är det ingen av de närvarande som har någon bra förklaring till.
I ramplandskapet är det en sliten grafittimålad plåtramp som sticker ut. Den kallas Silver, är högljudd att åka på och alla skejtare i trakten känner den väl.
- Silver är legendarisk i Ystads skateboardkultur! Den har varit med sedan slutet av 70-talet, men har flyttats runt på olika platser i Ystad. Det känns rätt att den är här nu, säger Simon Svensson.
Han ser Åvalla som en positiv mötesplats för unga i Ystad. - Skateboard är en växande kultur. Det är synd att många äldre bara förknippar skejt med negativa saker för det finns så mycket positivt. Gemenskapen vi har här är fruktansvärt bra. På ramperna står 11-åringar sida vid sida med 16-åringar, och alla lär av varandra. Det finns ingen klasskillnad och det är det jag gillar.
På frågan hur Åvalla skulle kunna växa i framtiden pekar Simon Svensson på gräsplätten sidan om skateboardparken.
- Det där är också kommunens mark och det hade väl inte varit dumt med ramper där också.