Kända kockar flyttar in i Galleri Glemminge

Det blir inga fler konstutställningar på Galleri Glemminge utan i stället matkultur. För en tid sedan såldes den kringbyggda gården av gallerist Rolf Dahlströms arvingar till Peter Ljungqvist och hans företag Klocka Fjällgård AB i Åre för 3,6 miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 11 januari 2002

Och den nye ägaren till Tegelbruksgården i Glemmingebro tänker satsa på ett exklusivt matprojekt med glass- och brödtillverkning.

Ljungqvist har engagerat den internationellt kände konditormästaren Jan Hedh, frilanskocken Malin Söderström, som i flera omgångar ingått i Svenska kocklandslaget, och den kunniga kallskänkan Linda Nilsson, för övrigt bördig från

Ystad.

- Vi är ett gäng som en längre tid letat efter en fin miljö där vi kan utveckla produkter som bygger på kunnande och fina råvaror. Det blir i första hand glass och stenugnsbakat bröd som skall säljas till bland annat restauranger och de som besöker gården, säger Peter Ljungqvist.

Linda Nilsson skall enligt Ljungqvist ansvara för produktionen.

De nya ägarna tar över gården i mitten av januari.

I mars kommer en vedeldad stenugn att uppföras enligt samma modell som finns på Rosendals Trädgård på Djurgården.

- Vi startar produktionen i påsk och har då också installerat övrig maskinutrustning, bland annat för glasstillverkning. Totalt satsar vi cirka två miljoner kronor och det blir även gårdsbutik och kafé.

Därmed är chanserna uttömda att galleri Glemminge ska återuppstå på nytt.

- Vi hade ett par spekulanter från Köpenhamnsområdet men de backade ur, säger fastighetsmäklare Mats Uppvik som haft den fyrlängade gården till försäljning i ett års tid.

Det var 1963 som pedagogen, författaren och journalisten Rolf Dahlström köpte byggnaderna intill det nedlagda tegelbruket.

Fem år senare öppnade han galleriet i en av längorna och med åren, i takt med att utställningarna växte, fick galleriet internationellt renommé.

Han hade utställningar med bland annat COBRA-gruppen med Karl Appel i spetsen, parissvensken Bengt Lindström, flera av de tongivande unga franska konstnärerna samt Giacometti och Salvador Dali.

I samarbete med andra internationella gallerier och museer ordnades utställningar av bland annat Picasso och Munch.

Galleriet tryckte egna grafiska blad med verk av exempelvis Ola Billgren.

Beata Sydhoff har en gång beskrivit det som "världskonst på vischan".

Men nu blir det alltså andra bullar i den 900 kvadratmeter stora Tegelbruksgården.

Det handlar om matkultur och inriktning på produkter som kan konkurrera med de stora tillverkarna som ofta använder halvfabrikat och tidsbesparande arbetsmetoder.

- Jag har arbetat med Malin Söderström och vi har ofta diskuterat var vår matkultur är på väg och hur vi skall ta tillvara det småskaliga.

känd från tv

Malin Söderström tillhör den nya unga generationen stjärnkockar, har deltagit flera gånger i Svenska kocklandslaget och ofta setts i matlagningsprogram i TV.

Kallskänkan Linda Nilsson har också vunnit stor respekt i branschen.

Bröd och smörgåsar är ett par av hennes specialiteter.

För ett par år sedan tog hon hem första priset i European Sandwich Challenge i Paris.

Hon har arbetat bland annat på Sheraton och Årstiderna i Malmö samt Gastro i Helsingborg.

Hennes mentor sedan flera år är konditormästare Jan Hedh, Malmö, som också är knuten till matprojektet.

Denne världsberömde malmöitiske sockerbagare gav för några år sedan ut en bok om desserter och håller nu på med en bok om choklad.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.