Kanonerna blir turistattraktion

Kanonerna på Skansgatan blev en fara för allmänheten. Nu har de murkna träbalkarna bytts ut. Samtidigt lyfts kanonerna fram som turistattraktion. En skylt ska berätta deras historia.
Ystad • Publicerad 16 maj 2012
Jörgen Mårtensson styrde spakarna till gripklon som flyttade de gamla trappstegen av sten som kanonerna på nya lavetter ska stå på. Richard Wikström mätte hällarna för att få rätt passning. Foto: Linnéa Lindmark
Jörgen Mårtensson styrde spakarna till gripklon som flyttade de gamla trappstegen av sten som kanonerna på nya lavetter ska stå på. Richard Wikström mätte hällarna för att få rätt passning. Foto: Linnéa LindmarkFoto: Linnéa Lindmark
Hålen till eldrören kommer att få nya lock och ny kullersten kommer att läggas runt betongfundamenten. Richard Wikström leder arbetet.Foto: Linnéa Lindmark
Hålen till eldrören kommer att få nya lock och ny kullersten kommer att läggas runt betongfundamenten. Richard Wikström leder arbetet.Foto: Linnéa LindmarkFoto: Linnéa Lindmark

Tre av de arton eldrören kommer dessutom att åter stå på varsitt tidstypiskt träunderrede, en så kallad lavett, i stället för att som tidigare vila på två träbalkar i grupper om tre. Lavetterna nytillverkas av ek efter en gammal förlaga.

– Det hade varit för dyrt att skaffa lavetter till alla eldrör på en gång, men förhoppningen är alla ska få sitt ursprungsfäste tillbaka så småningom, säger stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson.

Lavetterna kräver fast mark och just nu läggs det sten på markytan där de ska placeras. De tyngsta av kanonerna väger hela 3,6 ton och bara lavetten i sig kommer att väga kring ett ton. Träbalkarna av massiv ek hålls uppe av nedgrävda betongfundament.

– De gamla balkarna var så murkna att eldrören hade börjat peka nedåt, säger Richard Wikström, arbetsledare på parkförvaltningen.

På en ny stensatt halvcirkel kommer de tre kanonerna på lavetter att få en ståtligare placering än de 15 övriga. Dessa har emellertid flyttats fram en meter från trottoarkanten.

Ulf Andersson hoppas på att kanonerna nu kan bli mer av en turistattraktion.

– Jag tror att många kan vara intresserade av att lära sig om deras historia. Landskrona kan nog ångra att de släppte sina eldrör till oss på 1800-talet, säger han.

Renoveringen beräknas kosta 140 000 kronor.

– Med tur kommer allt att kunna vara färdigställt till i slutet av månaden, säger Richard Wikström.

300 år efter att skansen med sina kanoner uppfördes i kvarteren.

Ann-Louise Olander
Åsa Borglin
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.