GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karl Fredrik dukade bordet åt FN: Säpo bombsäkrade blommorna i timmar

Floristen Karl Fredrik Gustafsson, Hagestad, fick i uppdrag att ta fram bordsdekorationerna till FN-toppmötet på Backåkra. Det blev ett fem meter långt arrangemang i femton delar.
Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 23 april 2018
Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm gjorde bordsdekorationerna till FN-toppmötet på Backåkra.
Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm gjorde bordsdekorationerna till FN-toppmötet på Backåkra.
Foto: Privat

Backåkra

Poetnarcisserna räddade arrangemanget.
Poetnarcisserna räddade arrangemanget.

Känner ni till poetnarcisser? De är som vita påskliljor och är trumpetformade, med orange i mitten. Det var vad floristen Karl Fredrik Gustafsson fick ta till när inga pingstliljor gick att få tag på. Som tur var hade han odlat just poetnarcisser på gården Eklaholm vid Hagestad.

Hela blomsterarrangemanget till toppmötet gick i champagne, krämvitt, rosa och lite brända, orangea toner.

Det bombsäkrade bordet med fem meter blommor på.
Det bombsäkrade bordet med fem meter blommor på.
Foto: Privat
Buketten till söndagens lunch fick sättas ihop i sista stund och bestod av pioner, dubbla tulpaner, papegojtulpaner, eukalyptus och fontängräs, som också kallas kärleksgräs.
Buketten till söndagens lunch fick sättas ihop i sista stund och bestod av pioner, dubbla tulpaner, papegojtulpaner, eukalyptus och fontängräs, som också kallas kärleksgräs.

I början av förra veckan ringde regeringskansliet och hade önskemål om blommorna till FN-toppmötet.

– De ville ha det vårigt med pärlhyacinter. Och så sa de hyacinter, men de doftar ju väldigt mycket och kan framkalla allergiska reaktioner. Det sa jag till dem och de tackade för informationen och sa att jag fick fria händer. Det visar ju att det krävs lite kompetens, säger Karl Fredrik Gustafsson till YA på måndagsmorgonen.

Så här dagarna efter det stora toppmötet är han lättad och nöjd. Hans fem meter långa bordsdekoration gjordes i femton delar och kom på plats på det sex meter långa mötesbordet på fredagsmorgonen. Men först skulle säkerhetspolisen gå igenom varje litet blomblad.

– De bombsäkrade och kollade efter gifter i mina blommor i säkert fyra, fem timmar. Tidigare har jag jobbat för norska kungahuset så jag är van vid att det kan förekomma, säger han.

Uppdraget fick han genom Österlenbon Kjell Wingårdh på företaget Informationsteknik i Malmö. Men redan vid återinvigningen av Backåkra tidigare i vår var Karl Fredrik Gustafsson inblandad. Då planterade han ranunkel i stenurnor vid entrén.

– Att det visade sig vara Dag Hammarskjölds favoritblomma var en ovanligt lyckad tillfällighet som framkom när jag levererade blommorna.

En rad restriktioner föregick arbetet inför FN-mötet – blommorna skulle vara tillräckligt låga för att delegaterna skulle kunna se varandra, mikrofoner och sladdar skulle få plats och blommorna fick inte störa för mycket, vare sig i utseende eller doft.

– Sen tänkte jag att jag vill förmedla en svensk och nordisk känsla, men samtidigt ingen begravningskänsla. Det ska vara vackert och härligt att titta på utan att vara en cirkus.

Och blommorna stod sig väl under hela mötet. Trots ett varmt rum.

– Jag vädrade på morgonen och var där och vattnade och plockade blad men inget behövde korrigeras.

Fontängräs, som också kallas kärleksgräs, ingick i blomsterarrangemanget.
Fontängräs, som också kallas kärleksgräs, ingick i blomsterarrangemanget.

När det saknades blommor till söndagens lunch fick Karl Fredrik Gustafsson fixa det med kort varsel: Pioner, dubbla tulpaner, papegojtulpaner, eukalyptus och fontängräs som också kallas kärleksgräs.

– Det passar extra bra med kärleksgräs på ett fredsmöte tycker jag, säger Karl Fredrik Gustafsson.

I uppdraget ingick även att leverera vattenkaraffer, skålar, dricksglas och vikväggar som skulle ge kockarna arbetsro.

Om man vill göra ett eget FN-blomsterarrangemang, vad ska man tänka på då?

– Välj hållbara blommor som vackra krysantemum och fresia. Det vi gjorde vara att våga blanda för en vårig känsla. Om du jobbar ton i ton med en röd tråd så blir det inte tokigt, utan bara elegant med en härligt sober touch.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.