”Kåsebergas bål har bästa utsikten”

På en höjd ovanför Kåseberga tänds på måndag ett stort valborgsbål för 54:e året i rad.
– Det är svårt att tänka sig en mer magnifik plats för ett bål, säger byalagsordförande Bengt Anker.
Kåseberga • Publicerad 28 april 2018
Det är omöjligt att göra utsikten från kullen Hobjeret i Kåseberga rättvisa med en kamera, men det är i alla fall Hans Christersson, Nils Ingvar Nilsson, Bengt Anker och Stig Nilsson som har fixat årets valborgsbål.
Det är omöjligt att göra utsikten från kullen Hobjeret i Kåseberga rättvisa med en kamera, men det är i alla fall Hans Christersson, Nils Ingvar Nilsson, Bengt Anker och Stig Nilsson som har fixat årets valborgsbål.Foto: Fredrik Sjöstrand

De fyra männen som i ansvarar för årets valborgsbål i Kåseberga har samlats på Egebjersbacken norr om kustvägen.

De sista lassen från upplagsplatsen närmare byn, där folk i trakten lagt ris och grenar från sina trädgårdar, har körts med traktor uppför den branta kullen.

Med traktorn har bålet tryckts ihop för att få en bra höjd.

– Allt är klart nu. Du kan tro att det är en fantastisk plats att uppleva ett majbål. Från den här höjden ser man ju också andra bål i trakten. Kåsebergas bål har den bästa utsikten, säger Bengt Anker, ordförande i byalaget, som arrangerar valborgsbålet tillsammans med Ale IF.

Han påstår att bålet på Egebjersbacken ”förmodligen” är traktens största.

– Det är dessutom förmodligen traktens högst belägna bål, på cirka 60 meter över havet, och förmodligen traktens äldsta bål sett ur traditionsperspektiv, säger Bengt Anker.

Nils Ingvar Nilsson har ansvarat för själva tändningen av bålet sedan 1975. Bara ett år gick det inte att tända, på grund av mycket regn.

Att prognosen för måndagen visar risk för lite regn bekommer honom inte.

– Det brukar gå att lösa, säger han.

Valborgsbålet på Hobjeret i Kåseberga tänds klockan 20.30. Bengt Anker håller vårtal och Löderups Körsällskap sjunger in våren.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.