Kim Walls liv hedras i Ystad
Före invigningen av skärmutställningen ”I Kim Walls fotspår” hölls en minnesstund på Konstmuseet, då Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall närvarade.
YA fick en pratstund när torget började fyllas av besökare inför vernissagen.
– När vi fick Kims dator hittade vi 14 000 bilder från hennes resor och uppdrag. Man ser i bilderna hur hon fick kontakt med folk, att de litade på henne. Hon hade en förmåga att skapa ett förtroende och en kommunikation med de människor hon träffade. Då föddes idén att skapa den här utställningen, säger Joachim Wall.
Kim Wall mördades under en reportageresa på Öresund 2017.
Familjen vill föra Kims namn och gärning som journalist vidare.
– Under det här ett och ett halva året som har gått så har det skrivits hundratusen artiklar om det här fallet och mannen som är dömd för att ha dödat henne. Nu är den rättsliga processen över och nu är det på sin plats att Kim får träda fram och berätta vem hon var, säger Ingrid Wall och fortsätter:
– Den här utställningen, boken om Kim som kom ut i november och även minnesfonden – allt detta är vårt sätt att hantera den fullständigt absurda situation som vi har hamnat i. Att berätta om Kim, om vem hon var och vad hon stod för – det känns bra och viktigt.
Hennes familj och vänner startade Kim Wall Memorial Fund några veckor efter att Kim försvann efter att ha gått ombord på en ubåt i Köpenhamns hamn i augusti 2017 för att skriva ett reportage.
Fonden har till syfte att varje år dela ut stipendium till en ung kvinnlig journalist som delar Kims värderingar och har intresse att skriva om företeelser av det slag som Kim kallade för ”shoe leather reporting”.
I nästa vecka reser Ingrid och Joachim Wall till New York för att dela ut det andra stipendiet.
– Det är en väldigt speciell vinnare även i år, men hemligt än så länge. Vi hade ett hundratal väldigt kvalificerade kandidater att välja på. När nu Kim inte kan skriva de här berättelserna så är det viktigt att det finns andra kvinnliga journalister som får möjlighet att göra det, säger Ingrid Wall.
Att Kim Wall har blivit en förebild för många har blivit tydligt för hennes familj.
– Vi vill visa att även om man kommer från en liten eller medelstor stad som Trelleborg så kan man komma ut och ha hela världen som sin arbetsplats. Kim var ambitiös och vi märker att unga blir inspirerade. Placeringen av utställningen här i Ystad är därför helt perfekt, nära stationen och skolor. Vi hoppas att många ungdomar kommer och tar del av hennes arbete, säger Ingrid Wall.
Utställningens tretton pelare med texter och bilder erbjuder besökaren ett svindlande perspektiv på Kim Walls internationella journalistiska gärning.
Hon rapporterade om så skilda ämnen och platser som kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén på Sri Lanka, turism i Nordkorea, Idi Amins tortyrkammare i Uganda och sviterna efter kärnvapenprov på Marshallöarna i Stilla havet.
Människorna på bilderna är inga näringslivshöjdare eller högt uppsatta politiker.
– I sitt arbete koncentrerade Kim sig på den lilla människan, både när hon skrev och fotograferade. Hon var inte imponerad av höga dignitärer, säger Ingrid Wall.
Utställningen visas till och med den 28 april.
Lördagen 9 mars kommer Ingrid Wall hålla två föreläsningar på Konstmuseet, klockan 11 och 14, då det är fri entré.
Exempel på Kim Walls texter och minnesord från vänner finns att läsa på www.rememberingkimwall.com