Klartecken till omstritt bygge

Länsstyrelsen ger klartecken till det omstridda bygget av butik och lägenheter på Apgränd.
Ystad • Publicerad 31 januari 2012

Det har varit många turer kring det planerade bygget på tomten som i dag är en p-plats på Apgränd. Fastighetsägaren vill bygga ut och presenterade redan 2008 sina planer på en butik samt en tvåa och en trea på tomten. Den gången sade myndighetsnämnden nej, med hänsyn till grannarna. Det nya huset hamnar nämligen bara en halv meter från grannfastigheten.

Myndighetsnämndens beslut överklagades till länsstyrelsen, som gav kommunen bakläxa. Då fattade myndighetsnämnden ett nytt beslut och beviljade bygglov.

Även det beslutet överklagades, men förvaltningsrätten som även gjort syn på platsen, avslog överklagandet. Kammarrätten, dit saken då överklagades beslöt strax före jul i fjor att inte bevilja prövningstillstånd.

Parallellt med det överklagandet har länsstyrelsen även avgjort överklagandet av myndighetsnämndens nya bygglov. Länsstyrelsen konstaterar att det inte framkommit något nytt i ärendet samt att det inte finns någonting i stadsplanen som hindrar nybygget. Därför avslås grannarnas överklagande. Men om ärendet nu är slutgiltigt avgjort återstår att se. Detta beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.