Annons

Klimatgrupp tycker att botten är nådd

Klimatgruppen i Ystads naturskyddsförening arbetar sedan drygt ett år tillbaka med klimatfrågor i allmänhet och vattennivåns förändring i synnerhet.
Ystad • Publicerad 4 oktober 2010

Nästa söndag genomför de en manifestation i Ystad.

– Görs inget drastiskt snart så kan vattennivån höjas med hela tre meter inom en inte allt för snar framtid. Stora delar av Ystad stad och kringliggande områden är redan nu i farozonen, säger Kerstin Svensson, en av initiativtagarna.

Annons

Manifestationen är en vandring genom och visning av Ystad och de stadsområden som ligger i riskzonen för att översvämmas i framtiden.

– I vår grupp fördjupar vi oss i havsnivåns förändringar och framförallt undersöker vi konsekvenserna för närområdet, säger Kerstin Svensson.

Målet med vandringen är att upplysa och informera allmänheten om problemet.

– Vi vill få igång en diskussion om detta och framförallt klimatanpassningsförberedelser på politisk nivå.

Enligt Kerstin Svensson är de flesta av tjänstemännen i Ystads kommun väl medvetna om frågan.

– Politikerna däremot är lite mer kortsiktiga. Jag tycker det är tveksamt att man planerar nybyggen av bostadshus nära kusten.

Många andra kommuner i Skåne är mycket längre fram än Ystad i sitt klimatanpassningsarbete berättar Kerstin Svensson.

– Både Lomma och Malmö kommun har kommit långt i sitt arbete och jag hoppas naturligtvis att Ystad kommer att satsa mycket mer på detta i framtiden.

Alla är välkomna på gruppens vandring söndagen den 9 oktober.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons