Klosterkyrkan fylls av båtar

Elva keramiker har inspirerats av gravkeramik från stenåldern. Båtar visas på Singe Persson-Melins separatutställning i Klosterkyrkan.
Ystad • Publicerad 20 oktober 2007
Temat är båtar på keramikern och formgivaren Signe Persson-Melins separatutsällning i Klosterkyrkan. Bild: Kristina Eriksson
Temat är båtar på keramikern och formgivaren Signe Persson-Melins separatutsällning i Klosterkyrkan. Bild: Kristina ErikssonFoto: 

– Temat är båtar, skepp eller barkbåtar, barkas som jag kallar det. Jag tänkte på motivbåten som hänger i kyrkan. och jag gör den på mitt sätt.

Utställningen Gudomliga skärvor på Klostret i Ystad består av femtusen år gammal gravkeramik från gånggriften i Västra Hoby. Elva keramiker ställer ut i anslutning till gravkeramiken och de har också haft var sin separatutställning. Signe Persson-Melins är den sista av dessa.

Hon är hade sin första verkstad i Malmö på 1950-talet. H55-utställningen i Helsingborg blev hennes genombrott som keramiker och formgivare med kryddburkar i lera. Glasburken Sill i kvadrat från 1968 blev en klassiker. Under en del år ägnade sig Signe Persson-Melin åt industridesign och undervisning.

– Jag var den första professorn på Konstfack och undervisade där i åtta år, säger Signe Persson-Melin.

Flera besök i Portugal har satt sina spår.

– Jag var mycket i Portugal på 70- och 80-talen och är fascinerad av arkitekturen där. Jag gör en försvenskning av portugisisk uppfattning om arkitektur.

Hon har fyllt 80 år men har inga planer på pension.

– Ju äldre man blir desto mer har man kvar att göra. Mycket återstår.

Utställningen invigs i Klosterkyrkan på söndag klockan 13 och visas till och med den 18 november.

Carina Johansson

0411-55 78 47

carina.johansson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.