Klosterkyrkans torn och tinnar renoveras

En renovering av Klosterkyrkan inleds på hög höjd nu i veckan.
– Vi vill ju inte att några gamla tegelstenar ska drösa ner på någon, säger museichef Håkan Nilsson.
Ystad • Publicerad 16 september 2014
Drygt en kvarts miljon är avsatt för renoveringen av Klosterkyrkans trappstegsgavel, som inleds i veckan. ”Om man inte sätter in underhållet i tid så riskerar ingreppen bli större och kostnaderna ännu större”, säger Rolf Strömblad, underhållsingenjör på Ystads kommun.
Drygt en kvarts miljon är avsatt för renoveringen av Klosterkyrkans trappstegsgavel, som inleds i veckan. ”Om man inte sätter in underhållet i tid så riskerar ingreppen bli större och kostnaderna ännu större”, säger Rolf Strömblad, underhållsingenjör på Ystads kommun.Foto: Foto: Mark Hanlon

Byggnadsställningen har kommit på plats och om några dagar startar byggnadsvårdarna sitt arbete på den västra trappstegsgaveln på Klosterkyrkan. Det är fogar som ska kompletteras och frostangripna tegelstenar som ska bytas ut.

– Där uppe, bland Klostrets torn och tinnar så att säga, sliter väder och vind hårt på byggnaden. Samtidigt är det ju inte ofta som någon är där uppe för att kontrollera skicket så vi får väl se vad annars vi hittar där uppe, säger museichef Håkan Nilsson.

För två år sedan gjordes en besiktning av Klosterkyrkans övre delar med hjälp av en kran. Då beslutades det att genomföra gavelrenoveringen nu i höst.

Som förväntat

Efter att byggnadsställningen kommit på plats har Henrik Nilsson från HN Byggnadsvård varit uppe på gaveln och inspekterat.

– Skadeläget verkar vara som förväntat, så vi räknar med att vara klara i mitten av oktober, säger han.

Klostret i Ystad grundlades 1267 men har genom århundradena undergått stora förändringar, då gamla byggnader rivits och nya har tillkommit.

Kräver underhåll

– Klostret kräver mycket underhåll. Tegelstenar vittrar sönder, murbruk gröps ur och takpannor går åt fanders. Det är himla lätt att missa något i underhållet och gör man det, ja, då har man kanske plötsligt 78 ruttna fönster som kostar någon miljon att renovera eller något ännu värre. Så jag är väldigt tacksam att vi har ett väl fungerande, löpande underhåll, säger museichef Håkan Nilsson.

Enligt Rolf Strömblad, underhållsingenjör på Ystads kommun, är 273 000 kronor budgeterat för höstens renovering av Klostret.

INTERNAL INTERNAL
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.