Knarkexpert gästade Rotary

- Knarket är ingen hopplös fråga. Glöm inte att nio av tio svenska ungdomar säger nej till droger. Det påpekade regeringens narkotikasamordnare Björn Fries (s), när han gästade Rotarys disktriktskonferens på Ystads Saltsjöbad i helgen.
Ystad • Publicerad 16 maj 2004

Temat var ungdomar och hur Rotary kan medverka till att skapa bättre förutsättningar för dem i framtiden. Björn Fries kunde upplysa om ett positivt trendbrott under de senaste åren. I fjor uppgav sju procent av eleverna i årskurs nio att de hade testat någon form av narkotika. 1971 motsvarade antalet hela 16 procent av de tillfrågade. - Men vi måste ändå fråga oss varför vissa ungdomar trots allt börjar med knark, sa Björn Fries. - Kamrattryck kan vara en starkt bidragande orsak. Man vill vara trendig och häftig, känner sig kanske utanför gemenskapen. Men egentligen vet vi för lite om de olika anledningarna. Vad gäller kategorin tunga missbrukare är utvecklingen inte lika positiv, menade Björn Fries. - Heroinmissbruket har ökat markant under 1990-talet. Och samhällets resurser brister betänkligt när missbrukarna söker vård och behandling. Björn Fries poängterade samtidigt att vi aldrig kan vårda bort narkotikaproblemet. - Vi måste försöka skapa ett samhälle som ger honom eller henne en chans tillbaka. Gunnar Jansson ansvarar för Ystadsklubbarnas antidrogprojekt. Ett arbete som framför allt handlar om att komma åt alkoholen. - Vi eftersträvar en attitydförändring, att ungdomarna debuterar senare och inte dricker så mycket. Det ska inte vara häftigt att berätta man var ute söp på lördagskvällen och blev stupfull, säger Gunnar Jansson. 160 medlemmar från hela Skåne närvarade vid konferensen, som pågick under lördagen och söndagen. Bland de inbjudna gästerna märktes även Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg.

Magnus Wegerup magnus.wegerup@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.