Kockar blev glada bagare för en dag

Bagare och kockar byter skola för ett par dagar. Men kockarna blir inga kakmonster på kuppen, i varje fall vill de inte byta program.
Ystad • Publicerad 26 januari 2012
Michelle Averfalk och Lina Eriksson fick lära hur man spritsar en tårta.
Michelle Averfalk och Lina Eriksson fick lära hur man spritsar en tårta.Foto: 
Robin Frennesson och Joakim Egeriis i baktagen.
Robin Frennesson och Joakim Egeriis i baktagen.Foto: 
Jan Hägglund instruerar Rasmus Cornmark i spritsandets ädla konst.
Jan Hägglund instruerar Rasmus Cornmark i spritsandets ädla konst.Foto: 

– Det är kul att byta och baka men roligare att laga mat, tycker Michelle Averfalk.

Hon och klasskamraterna från Parkgymnasiets restaurangprogram hälsar på hos konditor Jan Hägglund som undervisar på John Bauergymnasiet.

Jan Hägglund och de tillfälliga elevernas lärare på Österportgymnasiet, Rune Olsson, har arbetat tillsammans, på Savoy i Malmö.

Enligt läroplanen ska eleverna pröva på olika saker under sin utbildning, bland annat ska de få lära om alla aspekter av en måltid, som ska vara en helhetsupplevelse. Och till en god middag hör som bekant en efterrätt.

Det låg nära till hands att de båda arbetskamraterna bytte elever.

– Vi är lite pionjärer. Stora skolor har båda programmen. Men vi har bara bageri och konditori på John Bauer. Vi byter också mellan en privat och en kommunal skola. Det är lite speciellt. Sedan får vi utvärdera och se vad eleverna tycker, säger Jan Hägglund.

Han visar eleverna hur man spritsar en tårta. Det ser enkelt ut, men när Lina Eriksson ska försöka inser hon att det är ett riktigt hantverk.

– Det är pilligt, säger hon.

Rasmus Cornmark knådar en deg. Tidigare har han bakat wienerbröd och petit-chouer.

– Det är svårare än att laga mat. Man måste kunna mer, måste vara fingerfärdig.

Just programmet på John Bauer för dem som ska jobba med bakverk och bröd har blivit populärare under de senaste åren, enligt Jan Hägglund.

–  För tre år sedan hade vi fyra sökanden, året därpå sökte åtta elever och ettorna nu är 16 i klassen, berättar han.

Den större populariteten beror säkert på det ökande intresset för bakning, surdegsbröd och kakor, tror Jan Hägglund.

Restaurangeleverna som prövar på att baka har dock inte valt sin utbildning på grund av alla tv-kockar.

– Nej, vi började titta på matlagningsprogrammen när vi hade börjat vår utbildning, säger Lina Eriksson.

Och restaurangprogrammet är brett upplagd och ger stora valmöjligheter.

– Jag vill bli bartender, säger Robin Frennesson.

Och då kanske han har nytta av erfarenheterna i köket på John Bauergymnasiet. För till en drink kan det ibland behövas ett tilltugg.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.