Kokboken lärde dem tala svenska
Alexandra Zorbic från Serbien och Aradsan Fosi från Somalia är överens. Det bästa med kokboken Vår mat är de lärt av varandra.
- och att vi lärt oss svenska så att vi kan kommunicera med varandra, säger de.
De är två av de elva elever på introduktionskursen för nyanlända Ivik som jobbat med kokboken. Idén till den kommer från läraren Maria Damm, som arbetat med integrationsprojekt i Malmö tidigare.
- I Malmö har Integrationsverket gjort liknande projekt och jag har helt enkelt knyckt idén.
Maria Damm ser fler fördelar med kokboksprojektet.
- Det är ett bra sätt att arbeta med svenska språket. All forskning visar att det inte räcker att sitta med näsan i en bok. Man lär sig mer av att göra saker i en autentisk miljö. Dessutom finns det en vinst i att vi visar intresse för deras kultur. I boken har de elva eleverna bjudit på ett recept från sitt hemland. De har lagat maten och tagit bilder på resultatet. Boken presenterar också ett litet porträtt av eleverna, där de berättar om sin bakgrund och sina framtidsplaner. Till releasepartyt på Österportskolan hade eleverna dessutom gjort lite smakprov på sin matkonst. Aradsan bjöd på sambousa, små friterade köttknyten med mycket kryddor.
- Hemma lagar jag all mat, berättar hon. Det är bara min mamma och min lillebror och de låter mig hållas.
Bo Sterner (m), ordförande i Sydskånska gymnasieförbundet var hedersgäst på släppfesten. - Tack för att jag fått äta er goda mat. Det finns många sätt att lära språk på. Ni har verkligen hittat ett bra sätt, sade han och klippte det gyllene bandet runt böckerna, som nu finns att köpa för 150 kronor på Österportgymnasiet.