Annons

Kokboken lärde dem tala svenska

I kokboken Vår mat delar de nyanlända eleverna på Österportgymnasiet med sig av sina bästa recept. Och på kuppen har de lärt sig svenska.
Ystad • Publicerad 24 oktober 2008
Hanojen Merza, Aradsan Fosi, Giik Pasuda Panpuang, Alexandra Zorbic och Maryan Warjid har lagat mat och skrivit Vår mat. På releasefesten fick de hjälp av Amanda Damm och Bojana Zorbic att sälja den.
Hanojen Merza, Aradsan Fosi, Giik Pasuda Panpuang, Alexandra Zorbic och Maryan Warjid har lagat mat och skrivit Vår mat. På releasefesten fick de hjälp av Amanda Damm och Bojana Zorbic att sälja den.Foto: 
Hanojen Merza, Aradsan Fosi, Giik Pasuda Panpuang, Alexandra Zorbic och Maryan Warjid har lagat mat och skrivit Vår mat. På releasefesten fick de hjälp av Amanda Damm och Bojana Zorbic att sälja den.
Hanojen Merza, Aradsan Fosi, Giik Pasuda Panpuang, Alexandra Zorbic och Maryan Warjid har lagat mat och skrivit Vår mat. På releasefesten fick de hjälp av Amanda Damm och Bojana Zorbic att sälja den.Foto: 
bildtext
bildtextFoto: 

Alexandra Zorbic från Serbien och Aradsan Fosi från Somalia är överens. Det bästa med kokboken Vår mat är de lärt av varandra.

- och att vi lärt oss svenska så att vi kan kommunicera med varandra, säger de.

Annons

De är två av de elva elever på introduktionskursen för nyanlända Ivik som jobbat med kokboken. Idén till den kommer från läraren Maria Damm, som arbetat med integrationsprojekt i Malmö tidigare.

- I Malmö har Integrationsverket gjort liknande projekt och jag har helt enkelt knyckt idén.

Maria Damm ser fler fördelar med kokboksprojektet.

- Det är ett bra sätt att arbeta med svenska språket. All forskning visar att det inte räcker att sitta med näsan i en bok. Man lär sig mer av att göra saker i en autentisk miljö. Dessutom finns det en vinst i att vi visar intresse för deras kultur. I boken har de elva eleverna bjudit på ett recept från sitt hemland. De har lagat maten och tagit bilder på resultatet. Boken presenterar också ett litet porträtt av eleverna, där de berättar om sin bakgrund och sina framtidsplaner. Till releasepartyt på Österportskolan hade eleverna dessutom gjort lite smakprov på sin matkonst. Aradsan bjöd på sambousa, små friterade köttknyten med mycket kryddor.

- Hemma lagar jag all mat, berättar hon. Det är bara min mamma och min lillebror och de låter mig hållas.

Bo Sterner (m), ordförande i Sydskånska gymnasieförbundet var hedersgäst på släppfesten. - Tack för att jag fått äta er goda mat. Det finns många sätt att lära språk på. Ni har verkligen hittat ett bra sätt, sade han och klippte det gyllene bandet runt böckerna, som nu finns att köpa för 150 kronor på Österportgymnasiet.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons