Kolonin gör Inga självförsörjande på grönt
Temat för MSB:s årliga beredskapsvecka, som inleddes på måndagen, är ”Sätt igång”. Men det är inget som Inga Sandberg i Ystad behöver bry sig om. Hon satte igång för länge sedan och är alltid redo.
– Jag har päror till april nästa år, säger koloniägaren under ett varmt pass i myllan på Edvinshem.
Potatisen kom dessutom tidigt i år. De första (Rocket) kunde hon skörda långt innan midsommar. Och nu smider hon planer på att sätta nya senare i höst.
– Jag hade tänkt överraska min familj med nypotatis till jul, säger hon med ett brett leende.
Inga Sandberg låter nästan som en dröm för Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) som jobbar för att svenskarna ska odla mer. Hon är en av de 76 procent av den svenska befolkningen med odlingsmöjlighet som odlar något ätbart. Inga Sandberg är dessutom en av de 87 procent av befolkningen som har en odlingsplats utomhus.
I hennes koloni odlas allt från tomater till squash, rödbetor, salladslök och persilja. Plommonträdet ger mer frukt än vad hon kan skänka bort och i den lilla stugan har hon även fröer till kommande sådd. Inga Sandberg berättar att odlandet varit en självklarhet ända sedan barnsben. Hon är uppvuxen på lantbruk och förstod tidigt att det fanns en koppling mellan trädgårdslandet och det som stod på matbordet.
– Är man född på landet så är man. Man måste ha lite skit under naglarna, så är det.
Det som plockats upp från tegarna tas om hand. Rödbetorna läggs in, vinbären blir gelé och plommonen blir gärna till paj med vaniljsås när det kommer besök. De små gula tomaterna kan bli snacks.
– De är så goda att dem kan jag sitta och äta framför tv:n.
Koloniområdet är självklart en bra marknad för byteshandel. Plommonen kan bytas mot het chili och squashen mot tomater. Det prunkar och sprakar av färger i gångarna. Men det är som sagt på koloniområdet. En av de yngre kolonisterna menar att det här är något Ystad kommun borde tänka på. Att man till exempel kunde ha frukt, bär och grönsaker även på offentliga grönytor. Alltså inte bara för att ha mat i förråden utan också för att gjuta liv i stadsmiljön i parker och på torg.
– Det kunde ju varit lite äppleträd och bärbuskar till exempel. Det är precis som med nya bostadsområden där det finns gräsmattor och plattor. De kunde ha lite utrymme för att odla här och var. Det behöver inte kosta så mycket.
Sveriges livsmedelsberedskap
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) menar att det finns en stor outnyttjad potential för livsmedelsodling i svenska trädgårdar. I en Novusundersökning om intresset bland befolkningen har man bland annat kommit fram till följande:
• Hälften (51%) av Sveriges vuxna befolkning är intresserade av trädgård och odling,
• 38% av befolkningen har ökat sitt intresse för odling de senaste fem åren.
• 76% av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart.
• 33% har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor.
• 87% av befolkningen har tillgång till odlingsplats utomhus.
• 82% anser att kunskap är viktigt för att kunna odla egen mat.
Källa: Fritidsodlingens Riksorganisation