Annons

Kommunalrådet vädjar om hjälp

Möjligheten att stoppa mc-gängens etablering med hjälp av förköpslagen är borta. Nu vädjar kommunalrådet Kristina Jönsson (M) till mäklarna.
Ystad • Publicerad 8 oktober 2010

– Jag hoppas mäklarna hör av sig om de misstänker något, säger hon.

När Bandidos etablerade sig utanför Ystad 2007 försökte de att köpa Starshinehuset vid Österportstorg. Den gången lyckades kommunen förhindra den affären med hjälp av förköpslagen. Den gav kommunerna rätt att i vissa fall träda in i köparens ställe sedan denna förvärvat en tomt eller fastighet. Syftet med lagen var att kommunen skulle kunna köpa fastigheter som kommunen behöver.

Annons

Den möjligheten försvann den 1 maj i år då regeringen upphävde lagen.

– Regeringens bedömning var att lagen utnyttjades så sällan. Nu är det upp till kommunerna att agera själva och hålla ögonen öppna.

Kristina Jönsson öppnar för en effektivare hantering av intressanta fastighetsaffärer.

– Dagens ordning med att dra alla fastighetsköp till fullmäktige blir för långdraget och krångligt. Jag vill ge KSAU en summa pengar för att snabbt kunna agera.

I mötet mellan polisen och Kristina Jönsson klargjordes myndigheternas olika roller.

– I det uppkomna läget är det viktigt att ha upparbetade kontakter och veta vart man ska vända sig om något händer.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons