Kommunekolog säger nej till bygge i naturidyll

Planerna på att bygga 28 semesterlägenheter får hård kritik.– Jag tycker inte att man ska bygga. Det här är ett fint naturområde, säger Ystads kommunekolog Siv Bengtsson-Lindsjö.
Ystad • Publicerad 4 oktober 2007

Företaget Kristensen Group vill bygga semesterlägenheter i backen ner mot havet vid Löderups strandbad. Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram ett förslag till detaljplan som gör bygget möjligt.

Nu har tiden gått ut för att komma med synpunkter på förslaget. Siv Bengtsson-Lindsjö har lämnat in en skrivelse.

– Enligt min mening kommer stora naturvärden att gå förlorade om området bebyggs, skriver hon i sitt yttrande.

Siv Bengtsson-Lindsjö har gjort en inventering där hon pekar på att det finns ett stort antal speciella växtarter i området. Hennes bedömning är att stora naturvärden förstörs om området bebyggs.

– Jag tittar på naturvärdena. Sedan är det ett politiskt ställningstagande, säger hon.

Naturskyddsföreningen är också kritisk. Föreningen tycker att om det överhuvudtaget ska byggas söder om kustvägen ska marken reserveras för dem som drabbas av erosionen.

Vägverket säger nej till detaljplaneförslaget, men av andra skäl.

Verket skriver att det av trafiksäkerhetsskäl inte kan acceptera att det går att köra in på området från Södra Strandbadsvägen.

Verket vill att trafiken leds in via Backavägen eller en ny väg norr om rådet.

YA har tidigare berättat att flera grannar haft synpunkter. De vill främst få rätt att bygga lika mycket på sina tomter som Kristensen Group får i förslaget.

Nu ska synpunkterna vägas samman när den slutliga detaljplanen tas fram.

Per Nilsson

0411-55 78 46

per.nilsson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.