Kommunen kör över sin stadsarkitekt

Ystadbostäder står fast vid sitt koncept för det nya hyreshuset i kvarteret Grundström vid Bellevueparken. Ett beslut som går stick i stäv med stadsarkiteket, Inga Halléns, synpunkter.
Ystad • Publicerad 24 januari 2002
Kvarteret Grundström. Bild: Jan-Olle Persson.
Kvarteret Grundström. Bild: Jan-Olle Persson.Foto: 

Ystadsbostäder tänker bygga ytterligare ett hus i samma stil. Bilder: Jan-Olle Persson."Ystadsbostäder tänker bygga ytterligare ett hus i samma stil. Bilder: Jan-Olle Persson. Styrelsen är inte intresserad av de andra förslag som miljö- och byggnadsnämnden har lagt fram sedan stadsarkitekten reagerat över utformningen. - Vi vill bygga ett likadant hus som det vi nu håller på med. Vi vill att det ska ligga i den nordvästra delen av tomten, väster om det vi nu bygger, säger Ystadbostäders VD Toste Clementson. Stadsarkitekt Inga Hallén har bland annat ansett att huset är för brett och att placeringen är felaktig. Hon vill försöka bevara mer av de gröna ytorna på området. Ett alternativ som därför diskuterats är bland annat att lösa in en villa norr om tomten för att bygga det nya hyreshuset där med några justeringar. Men det kan man på Ystadbostäder inte tänka sig. I alla fall inte i detta skedet. Orsaken är främst ekonomin. Bolaget äger redan marken vid Grundström och dessutom är huset ritat just med avsikt att kunna byggas så billigt som möjligt. - Vi har hittat ett koncept för att bygga bostäder som fungerar och som folk har råd att betala hyrorna i. Ystadbostäders styrelsen träffade igår miljö- och byggnadsnämndens presidium för att ge sin syn på saken. I dag tas ärendet upp i nämnden och det blir då politikernas sak att ta ställning vilken typ av hus som detaljplanen över området ska medge. Vad händer om detaljplanen inte ändras så som ni vill? - Ja, vad händer då? Det är en bra fråga. Det får vi se. Men de kan i alla fall inte ge oss i direktiv att vi måste lösa in en villa, säger Toste Clementson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.