Konfirmation med gestaltning

Fniss och skratt i soffan, men emellanåt också lite allvar. Det börjar dra ihop sig till konfirmation och en viss nervositet börjar infinna sig bland ungdomarna. Allt ska stämma och de sista repetitionerna av dramerna visar att det fortfarande fattas en del.
Ystad • Publicerad 10 maj 2002
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Eftersom det bara är repetition kan Emelie Nilsen och Sara Nilsson inte hålla sig utan brister ut i skratt, precis som resten av dramakonfirmanderna och prästen Agneta Stenmarker-Nyberg i soffan. - Nu vill jag att alla grupper ska helt överens om vad ni ska framföra i kyrka, säger prästen Agneta Stenermark-Nyberg. Tänk på att det är stort i Mariakyrkan. Ni måste stå upp, använda stora gester, röra er långsamt och prata långsamt och tydligt. Det gäller att veta när det går att använda stativmikrofon och när det är bättre med den bärbara sladdlösa. Att det sitter 350 personer i publiken lördagen 11 maj är de arton dramakonfirmanderna i Ystads församling mycket medvetna om. - Det börjar kännas nervöst, säger Tania Pålsson-Salazar. Vi har inte övat så mycket på musiken i kyrkan, bara de sista gångerna. Vår grupp har träffats varannan eller var tredje lördag. Det är bra för då har man inga läxor att tänka på. Emelie Nilsen och Sara Nilsson spelar ut även när de repeterar som mor och dotter i scenen de ska framföra i Mariakyrkan när de konfirmeras idag lördag. Många av ungdomarna går i dramaklass, men det finns de som bara gillar att uppträda och sjunga. - Jag funderade på dramaklass till högstadiet, men så gjorde jag inte det ändå till slut, säger David Lindgren. Nu tänkte jag att det kunde vara kul att välja drama till konfirmationsundervisningen. Vi är så få killar också. Men hur är det egentligen nu med konfirmationen? Är det traditionen och chansen till presenter som styr, eller finns det en uppriktig nyfikenhet på kristendom? - Visst är det tradition, säger Anna Jönsson. Men vi som valt att konfirmera oss har ändå bestämt det själva, tror jag. Några av eleverna har valt att spela upp scenen med kvinnan som ska stenas för att hon besgått äktenskapsbrott och Jesus säger att den som inte själv syndat ska kasta första stenen. Emelie Nilsen och Sara Nilsson har valt en helt annan genre. - Vi ska spela upp en scen med en mor och dotter, före och efter konfirmationen, säger Emelie Nilsen. Det är påhittat men samtidigt tror jag att många kan känna igen sig i det de pratar om. Allihop i gruppen ska också gestalta fem verser ur psalm 38, några sjunger och andra agerar. Tillsammans kommer de att genomföra en annorlunda konfirmation på lördag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.