Annons

Konsten att flytta hemifrån

Ystad • Publicerad 11 maj 2005
Caroline Nilsson och Elin Persson har en bok ihop. BILD: Thorsten Persson
Caroline Nilsson och Elin Persson har en bok ihop. BILD: Thorsten PerssonFoto: 

"Flytta hemifrån - så klarar du dig" heter boken som två tjejer nyligen gett ut. Närmare bestämt snart 17-åriga Caroline Nilsson och Elin Andersson från Ystad och Spjutstorp.

- Vi tyckte att det behövdes en bok med enkla råd och tips som kan vara bra att tänka på när man flyttar till sin första lägenhet, säger Caroline Nilsson.

Annons

Det hela började som ett frivilligt projekt där eleverna i ProCivitas får chansen att starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår.

- Vi var fyra tjejer som nappade på idén men vi hade ingen aning om vilket slags företag vi skulle starta, säger Elin Andersson.

Efter moget övervägande och ett tips från en kompis kom de först fram till att skriva en kokbok.

- Men efter ett tag kände vi att vi också ville ha med ämnen som hälsa, ekonomi och praktiska tips i hemmet, säger Caroline Nilsson. Eftersom Caroline Nilsson redan flyttat hemifrån och Elin Andersson bott hemifrån i veckorna så kände de att de hade kompetensen att skriva boken medan de andra nöjde sig med att jobba med firman.

- Eftersom mina föräldrar gick bort för drygt ett år sedan så är mina omständigheter att flytta hemifrån lite speciella. Men nu tycker jag att det känns skönt att ha en egen lägenhet och veta att jag kan klara mig själv, säger Caroline Nilsson. Skolan har också stöttat och hjälpt mig mycket.

Elin Persson berättar att hon egentligen fortfarande bor kvar hos sina föräldrar i Smedstorp men att hon sedan hon började gymnasiet oftast är i Ystad på veckorna. De har lagt ner mycket fritid på att arbeta med boken.

- Vi har ägnat helgerna åt att skriva eftersom vi fått göra allt arbete på fritiden. Och ibland har man undrat om man verkligen kommer att få hålla någon bok i sin hand, förklarar Caroline Nilsson och berättar att boken skrevs på två månader. Vid köksbordet i Caroline Nilssons mysiga lilla etta i Ystad sitter tjejerna och berättar om när affärsplanen skulle vara inlämnad.

- Vi hade fått en deadline och satt på sängen och skrev och skrev. I sista sekunden fick i springa till brevlådan precis före tömningen, skrattar båda.

- Efteråt köpte vi chips och godis och bara dansade och firade hela kvällen.

Att affärsplanen inte var något hafsverk är betyget MVG ett bevis på. Samarbeta har inte inneburit några problem och det tror tjejerna beror på att de haft samma vision. Arbetet att ge ut boken har också inneburit att ta kontakt med sponsorer vilket inte alltid var det lättaste och att hålla lanseringsparty. Det senare hölls på Nostalgicaféet i Tryde där vänner och släktingar fick gå tipsrunda och där en bok lottades ut. Tillställningen blev lyckad och många böcker såldes förstås. Under resans gång har de fått hjälp från både lärare och mentorer men framförallt har de haft väldigt roligt. Båda är stolta över boken även om de inte tycker att grafiken kanske blev den snyggaste. Om de måste välja så är tränings- och ekonomikapitlet delarna som blev bäst.

Annons

I framtiden vill båda bo och jobba utomlands. Elin Persson kan tänka sig att läsa vidare i Australien och bli chef medan Caroline Nilsson hellre satser på USA där internationella relationer, journalistik eller civilekonomi lockar.

- Annars kan vi alltid starta eget, skrattar Elin Persson. Helst vill jag bli rik.

Båda erkänner glatt att de inte följer alla råden i boken.

- Nä, då hade vi varit riktigt präktiga, säger Caroline Nilsson och skrattar.

- Det viktigaste är att man bor själv så att man lär sig att bli självständig och känner på hur det är att vara ensam, fortsätter hon och Elin Persson nickar instämmande.

20 procent av intäkterna går till Cancerfonden.

Jenni Dahlgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons