Kört för dubbdäcken

Telefonerna går varma hos Ystads däckfirmor. I väntan på våren är det många bilister som skjutit på däckbytet in i det sista.– Många kommer ut till oss akut när de upptäcker att de kör med dubbdäck, säger Per Lantz, filialchef på Euromaster.
Ystad • Publicerad 16 april 2013
”Vi kan inte mer än att boka fullt. Som det ser ut nu kommer många av kunderna att köra olagligt”, säger Gustav Björklund på Euromaster.
”Vi kan inte mer än att boka fullt. Som det ser ut nu kommer många av kunderna att köra olagligt”, säger Gustav Björklund på Euromaster.Foto: 
Snabba puckar. Fyra däckbyten per timme är vad Oskar Lantz hinner med.
Snabba puckar. Fyra däckbyten per timme är vad Oskar Lantz hinner med.Foto: Mark Hanlon

Från och med i dag, den 16 april, är det förbjudet att köra med dubbade däck. Det finns dock ett undantag i lagen – dubbdäck får användas om det är eller befaras bli vinterväglag.

– Väldigt många av kunderna kommer i sista minuten, säger Per Lantz.

Anledningen till den plötsliga ketchupeffekten är att vintern varit ovanligt lång. Först nu är bilisterna, som kör Österlen, på den säkra sidan att våren har tagit över kung Bores makt.

Långt in på kvällen

Trots att det bara tar en kvart att byta däcken har Per Lantz har fullbokat på tidsschemat sedan förra veckan. Verkstadskillarna jobbar långt in på kvällen men hinner ändå inte med anstormningen.

– Vi kan inte mer än att boka fullt. Som det ser ut nu kommer många av kunderna att köra olagligt.

Per Lanz menar att det var bättre förr, då lagen om dubbförbud gällde från 1 maj.

– Vi önskar att lagen ändras tillbaka, som det ser ut nu är det en otrolig belastning för däckfirmorna. I år är det ett extremfall jämfört med i fjor då vi hade sommarväder redan i mars. En annan anledning till anstormningen är att kunderna som valt däckhotell under vintern har ombokat tiden fram till deadline.

– Det har varit kalla vintrar, vilket gör att dubbdäcken blivit populära. Och än i dag ligger det snö kvar ute på småvägarna.

Trots det har 65 procent av Per Lantz kunder valt att köra med vinterdäck utan dubb – och slipper därmed deadline. För även om polisen råder folk att byta finns det ingen tvingande lag för odubbade vinterdäck.

Jobbar i Malmö

– Jag byter däcken för att det inte ska bli mer kyla nu, säger Sandra Malm i Ystad.

Hennes tid är förbokad sedan länge även om bilen inte är rustad med dubb.

– Mitt jobb ligger i Malmö, så jag kör dit varje dag. Men jag känner inget behov av att ha dubbdäck.

En annan kund som i går passade på att byta däck är Lucas Gölén i Ystad. Först när en arbetskamrat nämnde lagen under en fika bokade han tid för ett byte.

– Jag ringde och bokade för tre dagar sedan, det var verkligen i grevens tid. Straffböterna på 500 kronor, om man kör med dubbdäck från och med i dag, är dock inget som avskräcker.

– Nej, jag byter för att det är vår. Nu lär det inte komma mer snö, säger Lucas Gölén.

Maria Sällberg
Ita Jablonska
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.