Annons

Kraftig kritik mot äldreboende

Socialstyrelsen riktar kraftig kritik mot ett äldreboende i Ystad. Personal på äldreboendet har i ett fall inte fört tillräcklig dokumentation, inte satt in tillräckliga åtgärder för att lindra smärtan hos en patient och inte tagit kontakt med läkare i tid.
Ystad • Publicerad 7 oktober 2002

YA rapporterade i januari i år om misstänkt vanvård på ett av kommunens äldreboenden. Fallet gällde en 80-årig man som i augusti 2001 fick ett kraftigt trycksår och när mannens son en dag hälsade på kändes en stark lukt i rummet från såret. Efter att ha sett trycksåret krävde sonen att hans far skulle föras till lasarettet för vård. Fadern genomgick en operation men avled kort därefter. Sonen anmälde händelsen till socialstyrelsen eftersom han ansåg att personalen på äldreboendet borde ha agerat både tidigare och mer kraftfullt när de upptäckte trycksåret. Det försenade omhändertagandet ska enligt sonen ha bidragit till dödsfallet. I journalanteckningar från lasarettet i Ystad sägs det enligt socialstyrelsen att det stora trycksåret varit en bidragande orsak till att mannens tillstånd allvarligt försämrades och som ledde till att han senare avled. Den direkta dödsorsaken var dock inte trycksåret och socialstyrelsen menar att det inte går att fastställa hur mannens tillstånd hade utvecklats om han hade kommit i kontakt med läkare i tid. Socialstyrelsen riktar i sitt beslut trots det kraftig kritik mot den vård som den 80-årige mannen fick på kommunens äldreboende. Patienten fick inte den specifika omvårdnad han hade behov av enligt Socialstyrelsen. Man är mycket kritisk till den bristfälliga dokumentationen i ärendet och att det inte upprättats en så kallad sårvårdsjournal trots att mannen även tidigare utvecklat trycksår. Socialstyrelsen riktar även kritik mot att mannen under en längre tid inte fått tillräcklig smärtlindring. Läkare borde ha kontaktats tidigare för att ge mannen den lindring han behövde. Socialstyrelsen begär även att kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska lämnar in en rapport om vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra inom de kritiserade områdena. Rapporten ska vara inlämnad i början av december och socialstyrelsen kommer därefter att följa upp åtgärdsarbetet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons