Annons

Kraftig ökning av klamydiafallen i Ystad

- Det här är katastrofalt, säger barnmorskan Pia Björkman. Ystads ökning är mer än dubblet så hög som i resten av landet.
Ystad • Publicerad 5 februari 2002

Antalet unga som smittats av könssjukdomen klamydia har ökat mer än dubbelt så mycket i Ystad som i övriga landet. Från 2000 till 2001 ökade antalet smittade med 35 procent i Ystad, motsvarande siffra för landet är 15 procent. På ungdomsmottagningen i Ystad är man orolig och rektorer på Sydskånska gymnasiet har hört av sig och vill att de ska informera i klasserna. Ungdomar under 25 år är den åldersgrupp som står för den stora delen av ökningen. - Det här är katastrofalt, säger Pia Björkman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Ystad. Hon har aldrig tidigare sett en så kraftig ökning i Ystad. I senaste mätningen låg ökningen på cirka 20 procent, men då sträckte den sig över fyra år, mellan 1996 och 2000. - Då låg vi jämnt med resten av landet, säger Pia Björkman. I den sammantagna statistiken för Skåne följer snittet trenden ? en ökning kring 15 procent. Pia Björkman och kuratorn Lotta Bondesson på ungdomsmottagningen i Ystad tror att en av de bakomliggande orsakerna till den kraftiga ökningen är en attitydförändring hos ungdomarna. - Och sedan använder de kondom i alldeles för liten utsträckning, säger Pia Björkman. Rolf Alsterlund, region Skånes biträdande smittskyddsläkare håller med. - Det har skapats en trend. Sexvanorna hos unga människor har blivit mer och mer oförsiktiga. Kondom används mindre och fler har sex första natten de träffar någon. Jag skulle gärna se att de skapas en mottrend. Han tror att en del av förklaringen till klamydias ökade spridning ligger i den minskade respekten för HIV. - I början av 80-talet hade vi höga siffror på klamydiafall, men med all information kring HIV och aids sjönk de drastiskt. Nu har HIV-spöket bleknat och många är inte alls lika försiktiga längre. Inför att akut p-pillret släpptes receptfritt i april förra året kände både ungdomar som YA talade med och personalen på ungdomsmottagningen sig oroade för att kondomen hädanefter skulle stanna i byrålådan. Men än är det för tidigt att dra några slutsatser om akut p-pillrets inverkan på kondomanvändandet. Den stora svårigheten med klamydia är att symptomen i många fall är nästan omärkliga. I vissa fall kan sjukdomen ligga vilande i kroppen för att bryta ut flera år senare. Under tiden förs smittan vidare. - Klamydia har ju faktiskt den allvarliga komplikationen att det kan leda till sterilitet hos kvinnor. Jag skulle gärna se att ungdomar tog det lite lugnare i sexlivet, säger Rolf Alsterlund. Fotnot: Läs mer på folkhälsoinstitutets hemsida Anna Bengtsson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons