Annons

Krematoriet slipper öppna avlidnas käkar

Krematoriet i Ystad slipper öppna de avlidnas munnar för att ta reda på hur mycket kvicksilver det finns i tänderna. I alla fall det kommande året.
Ystad • Publicerad 26 januari 2005

Miljödomstolen gick på Ystads församlings linje när den tog ställning i det omtvistade målet där länsstyrelsen krävt att krematoriet skulle mäta exakt hur mycket kvicksilver som sipprar ut.

Församlingen har hela tiden menat att det är en omöjlighet. Då räcker det inte att kontrollera hur mycket kvicksilver filtret i ugnen fångat upp utan man måste även öppna munnen på den avlidne och titta hur mycket amalgam som finns i dennes tandlagningar.

Annons

Oetiskt och ett brott mot griftefriden, menade församlingen.

Miljödomstolen tar inte ställning i sak till problemet men ger nu församlingen ytterligare en prövotid till januari 2006 innan de slutliga kraven för krematoriet fastställs.

Därmed lägger miljödomstolen en lock över länsstyrelsens krav. Länsstyrelsen ville att församlingen framöver skulle visa att den genom reningsprocessen lyckades fånga 95 procent av det kvicksilver som förs in i ugnen. Kyrkogårds- och fastighetschef Anders Andersson hade igår ännu inte läst domen när YA pratar med honom, men han är lättad över att miljödomstolen inte höll med om länsstyrelsens krav.

– Jag känner reserverad glädje. Nu ska vi läsa domen och sätta oss in i vad det innebär, säger han.

Krematoriet får även tillstånd att under prövotiden använda selenampuller som enligt församlingen minskar kvicksilverutsläppet ytterligare. Metoden är inte miljöfarligt men ska provas "innan slutliga villkor fastställs för utsläpp av kvicksilver", skriver miljödomstolen. Till dess gäller församlingens förslag att kvicksilvermängden i rökgaserna inte får överstiga 0,3 gram per kremering.

– Detta är bra. Då kan vi säkerställa miljön för Ystad men det framförallt är beslutet bra för personalen. Det här har framförallt varit en arbetsmiljöfråga, säger Anders Åkesson.

Han är övertygad om att metoden med selen kommer att fungera och att länsstyrelsen därmed nästa år kommer att godkänna reningstekniken som används på krematoriet i Ystad.

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons