Kriminalvårdare anhållen för förskingring

(Uppdaterad version 00.45). En kriminalvårdare på anstalten i Ystad anhölls i lördags kväll misstänkt för grov förskingring.
Ystad • Publicerad 18 mars 2002

Cirka 150 000 kronor fattas på ett konto där pengar som tillhör de intagna på anstalten sätts in. Kriniminalvårdsanstalten polisanmälde bristen på kontot i fredags kväll. - Vi har redogjort för de faktiska omständighetena, det vill säga bristen på kontot, och vilka som har tillgång till detta. Sedan är det polisen sak att sköta den fortsatta utredningen, säger kriminalvårdsinspektör Per Bäckman, som är presstalesman i ärendet. Myndighetens chef Christer Sterning vill inte ge några kommentarer med hänvisning till att han som målsägare i ärendet är inblandad. Redan under lördagen hämtades den mistänkte vårdaren till förhör, och denne anhölls senare. Under söndagen var polisens utredare på anstalten för att höra de anställda om deras rutiner. Inspektör Denny Eriksson, inre befäl vid Ystadspolisen, vill inte gå in närmare på vilka bevis som finns mot kriminalvårdaren, men konstaterar att de räckte för en anhållan. Ett kort förhör med den misstänkte hölls i lördags. Ett längre förhör kommer att hållas under måndagen. Rubriceringen grov förskingring kan bero både på beloppet som tagits och tillvägagångssättet. Vårdaren sitter nu anhållen i Malmö. Häktningsförhandling kommer sannolikt att ske på tisdag. För ett och ett halvt år sedan åtalades en annan anställd vid kriminalvårdsanstalten som misstänktes för att ha tagit emot pengar som skulle förmedlas mellan fångar. Kvinnan åtalades för tjänstefel men friades av tingsrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.