Annons

Kritik mot fria val och lottning

Efter beskedet att 35 elever inte får plats på Norreportsskolan kommer nu kritik mot systemet med fritt val av skola i Ystad.
Ystad • Publicerad 26 mars 2003

Barn- och utbildningsnämndens nya ordförande Ingrid Ek (s) menar att förslaget drevs igenom alldeles för snabbt av borgarna utan att någon tänkte på konsekvenserna. - Man ville ha det här och har kört igenom det rätt så tufft. Men jag har hela tiden varit rädd för att vi skulle hamna i den här situationen, säger hon. Hon är inte principiellt emot ett fritt val, men menar att det borde gjorts en långsiktig planering av vad som skulle kunna hända om en skola blir mindre populär än andra. Samtidigt tycker hon att kommunen borde informerat bättre om vad som händer om eleverna inte kommer in på sitt förstahandsval. Ingrid Ek satt inte själv i barn- och utbildningsnämnden, bun, när beslutet fattades i början på 2002. Men beslutet togs enhälligt av alla partier, även socialdemokraterna. - Det var väl en kompromiss. Men nu måste vi ta oss en funderare på hur det ska se ut i framtiden. Vi måste verkligen försöka se vilka konsekvenser detta kan få, säger Ingrid Ek. Gunnar Jansson var den moderat som satt på ordförandeposten när förslaget om fritt val togs fram. Han protesterar när han hör kritiken om att systemet inte skulle vara genomtänkt. - Vi har visst tänkt på det här. Tanken är ju att det ska vara en sporre för de skolor som inte väljs. De måste fundera på vilken verksamhet de har, säger han. Rådet till Västervångskolan, som i årets val inte fått så många elever som man önskat, är att de bör se över vad som kan göras för att nå ett bättre resultat nästa år, menar han. Det menar även Anders Håkansson som i dag är en av de moderata ledamöterna i bun. Han tror att konkurrensen kommer att driva utvecklingen av skolorna framåt. - Jag tycker synd om de 35 som har otur, men det är inte något osunt i systemet med fritt val. Samtidigt håller han med Ingrid Ek om att lottning kanske inte är det optimala sättet för att fördela platserna till de populära skolan. Men det är den minst dåliga lösningen, säger han. - Men flödet till Norreport tvingar nu Västervångskolan att höja kvaliteten och de som då har lottats till Västervång blir ju betjänta av det.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons