Annons

Krögare kritiska mot nya avgifter för kontroller

Sedan årsskiftet ska restaurangägare betala 700 kronor i timmen när de får besök av livsmedelsinspektörer. Det är mer än dubbelt så dyrt mot tidigare. Många krögare oroas av de höjda taxorna.
Ystad • Publicerad 8 januari 2007
Sebastian Jönsson. Arkivbild: Bass Nilsson
Sebastian Jönsson. Arkivbild: Bass NilssonFoto:  

Carina Larsson Barthel är livsmedelsinspektör på kommunen. Hon förstår reaktionerna:

– Jag har haft krögare här hos mig som har gråtit och som har varit förbannade, jag har full förståelse för det. Men vi följer bara de direktiv som vi har fått, säger hon.

Annons

Carina Larsson Barthel blev själv överraskad av de nya reglerna.

– Vi blev helt tagna på sängkanten med det här i oktober månad.

På kommunen kan man dock inte göra så mycket åt de nya reglerna eftersom de kommer från högre ort.

– Är man inte nöjd får man överklaga till länsrätten, säger Carina Larsson Barthel. Kommunen är ansvarig myndighet för att se till att krav på hygien och hantering av livsmedel uppfylls på ett bra sätt. Fram till årsskiftet betalade alla som hanterar livsmedel 2100 kronor om året för inspektörernas kontroller.

Nu gäller nya regler. Statens livsmedelsverk har bestämt att alla kommuner ska ha full kostnadstäckning för kontrollerna, det vill säga att restaurangägarna får själva bekosta hela kalaset. Vid senaste kommunfullmäktige bestämde politikerna att timkostnaden för kontrollerna ska vara 700 kronor.

– Om det är rimligt eller inte har vi ingen aning om, sa kommunalrådet Thomas Lantz (m) då.

Bestämmelserna är nämligen så nya att man inte har tidigare erfarenheter att utgå ifrån när man satte priset.

Eftersom varje kontroll tar minst åtta timmar blir årsavgiften lägst 5 600 kronor per restaurang. Större kök, som till exempel skolmatsalar, får räkna med en kostnad på drygt 11 000 kronor om året.

Den som sköter sig kan redan nästa år få en halvering av avgiften. Den som missköter sig kan däremot åka på en dubbelt så hög kostnad.

Flera av stadens krögare är kritiska mot timtaxan.

Annons

– De är inte kloka, det är inte rättvist, säger Sebastian Jönsson, en av delägarna till Nöjespalatset Surbrunnsparken.

Hans restaurang hamnar på en avgift om 5 600 kronor om året.

– Det är för mycket och det är ju gästerna som får betala, säger Sebastian Jönsson. En annan krögare i staden, som vill vara anonym, håller med:

– Det är mycket pengar, vi kan inte höja våra priser med 100 procent, men makthavarna kan höja avgifterna så mycket, säger han.

Varifrån pengarna till skolmatsalarnas kostnader ska komma vet man på kommunen inte.

– Det har vi inte riktigt löst ännu, säger Kerstin Wulff, samhällsbyggnadschef.

Om ett halvår ska frågan om timkostnaden utvärderas. Fullmäktige fattar därefter ett nytt beslut om hur hög timtaxan ska vara.

Malin Perlheden

0411 – 55 78 47

malin.perlheden@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons