Annons

Krögare och vakter hotas

Nattklubbsmiljön har blivit tuffare. Krögare och vakter upplever allt fler hot från besökarna – en ny attityd som speglar hela samhället, menar Philip Liedberg på Litemer.
Ystad • Publicerad 30 oktober 2010
Kärntruppen i möte på Litemer. Från vänster: Stellan Sjölin, Philip Liedberg, Fredrik Hagenkötter och Henry Spuhr.
Kärntruppen i möte på Litemer. Från vänster: Stellan Sjölin, Philip Liedberg, Fredrik Hagenkötter och Henry Spuhr.Foto: 

Scenario ett: Berusad, ofta stökig person avvisas vid entrén. Scenario två: Berusad, ofta stökig person avvisas efter övertramp inne i lokalen. Det här förekommer varje danskväll, överallt. Det är inget nytt. Det är reaktionen som förändrats under senaste decennierna.

"Jag ska döda dig."

Annons

"Jag ska slakta din familj."

Sådana yttranden får många höra som jobbar på nattklubb. Man kan säga att det ingår i arbetsmiljön. Den aggressive besökaren skulle nog inte sagt så i nyktert tillstånd. Alkohol och droger förändrar läget.

– Om en gäst hotar mig så frågar jag vad han eller hon sade. Upprepas hotet gör jag polisanmälan, och det brukar leda till åtal, berättar Fredrik Hagenkötter.

YA träffar honom och kompanjonen Philip Liedberg för en intervju kring nöjesklimatet.

Vid bordet på Litemer sitter även vakterna Stellan Sjölin och Henry Spuhr.

– Det är enormt stor skillnad mot när jag började 1989. Språket har blivit hårdare, säger Stellan Sjölin.

Fredrik Hagenkötter upplever att folk slänger ur sig hot mycket lättare.

– Fast det är ju många som inte menar allvar. Ibland ringer de dagen efter och ber om ursäkt.

– Vissa var så fulla att de inte minns vad som hände.

Alla fyra runt bordet påpekar att de flesta gäster är trevliga. Det är fåtalet som urartar och hotar på allvar.

Annons

Utvecklingen oroar dock.

Klubbgäster med riktigt taskig attityd har tveklöst blivit fler, sakta men säkert.

– Att någon skriker att jag ska dö är ett klockrent hot. Jag funderar inte, det är bara att polisanmäla direkt. När nån håller upp mobilkameran i ansiktet på mig och säger "bra, nu har jag dig på bild" så är det inte lika glasklart längre, säger Henry Spuhr.

– Frågan är hur man tolkar det. Jag tar det som hot.

Philip Liedberg nickar.

– Absolut, jag känner mig helt klart hotad om nån plåtar mig med mobilen i en tillspetsad situation, och uttalar sig så som Henry beskrev. Om personen vägrar radera bilden – ja, då kan jag inte göra mer än att portförbjuda vederbörande.

På fritiden har Philip Liedberg drabbats av flera obehagliga incidenter som förknippas med krogen.

– Vid ett tillfälle körde jag på E65:an med ett av barnen i bilen när ena bakhjulet började vibrera. Det visade sig att bultarna satt på sista gängan, nån måste helt enkelt ha skruvat loss dem.

Philip Liedberg beställde bärgning. Sen skulle han hämta familjens andra bil.

– Då satt det skruvar i däcken. Den här händelsen är sannolikt hämnd för nåt som inträffade på jobbet.

Annons

– En morgon upptäckte jag 14 sönderslagna fönster vid Öja krog. Vem kunde ha gjort det? Tja, jag misstänker två män som slängde ur sig ett och annat när de avvisades kvällen före. Men det går ju inte att bevisa.

En gäst dömdes nyligen för misshandel efter att ha slagit Philip Liedberg i ansiktet. En person i hans sällskap hade inte åldern inne och nekades inträde.

– Irritationen skruvades upp. Till slut fick jag på nöten, säger Philip Liedberg.

Stellan Sjölin och Henry Spuhr avsätter med jämna mellanrum tid för att vittna.

Henry Spuhr är just nu målsägare mot en man i 30-årsåldern som hotade skada hans familj när det blev kalla handen på Litemer.

– En ordningsvakt är ofta första vittnet. Vi brukar ju vara i närheten när en gäst misshandlar en annan gäst.

– Rättegångar är en baksida av jobbet, men vi måste ställa upp, annars faller hela rättsmotorn. Vågar man inte vittna ska man inte vara vakt, säger Henry Spuhr.

En våldsverkare försökte skrämma honom till tystnad. Hotet slog tillbaka. Henry Spuhr vittnade ändå, och den misstänkte dömdes för övergrepp i rättssak.

Philip Liedberg betonar det goda samarbetet med polisen och taxi. Men för att komma tillrätta med attitydproblemet krävs helt andra grepp, menar han.

– Samhället måste ändras. Mobbningen i skolan, bristen på respekt för äldre, bristande respekt över huvud taget. Ordvalet i cyberrymden är för mycket "die motherfucker." Och det har blivit så lätt att hota nån via facebook eller sms.

I natt ska YA följa med vakterna på Litemer under ett pass. Missa inte reportaget, som finns att läsa på nätet redan under söndagen.

Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons