Annons

Krögare välkomnar sänkt moms

Sänkt restaurangmoms är ett av de mest omtalade reformförslagen i regeringens budget. Men åsikterna går isär om det kommer att ge nya jobb. Och ingen av krögarna som YA har talat med tror på sänkta restaurangpriser.
Ystad • Publicerad 21 september 2011
Foto: 
Håkan Hulthén är krögare på Ingelstorp restaurang & pensionat.
Håkan Hulthén är krögare på Ingelstorp restaurang & pensionat.Foto: 

Jeanette Wrangborn på Restaurang Marinan i Ystad välkomnar momssänkningen och tror att den kan generera nyanställningar inom branschen.

– Jag kommer att ha råd med mer personal, det blir en tydlig effekt på det viset. Gästerna märker nog ingen större förändring nästa år. Kostnaden för mat och dryck ligger kvar på samma nivå. Men varorna har blivit dyrare. Det är tack vare momssänkningen som vi slipper att höja priserna på menyn, säger Jeanette Wrangborn.

Annons

Håkan Hulthén på Ingelstorp restaurang & pensionat är inte så säker på att reformen kommer att få önskad effekt när det gäller att skapa nya jobb.

– Det beror väl på om folk kommer att äta på krogen mer än de gör i dag. Restaurangerna kan ju inte gärna anställa mer personal om det inte finns något för dem att göra. Och några sänkta priser tror jag inte på, eftersom råvarupriset bara ökar och ökar.

– Jag kan i och för sig förstå vad regeringen fikar efter i den här satsningen, men jag tror att det kommer att ta många år innan vi kan se om det har haft någon effekt.

Daniel Müllern på Brasserie Östergatan, ÖG, i Ystad tror inte heller på sänkta priser för kroggästerna.

För honom själv och hustrun och affärspartnern Gina Straise Müllern kommer en sänkt restaurangmoms innebära större frihet.

– För det första hade det varit skönt att ta ut en lön då och då. Marginalerna är löjligt små i vår bransch. Det kommer också innebära att Gina och jag kan ta timmar som vi har arbetat och ge till våra anställda istället. I småskaligheten som vi jobbar i kan vi alltså hoppas på att göra halvtidstjänster till heltidstjänster, och undvika att jobba ihjäl oss själva. Rena nyanställningar kommer nog bli ett storstadsfenomen.

– Men jag tror att satsningen kommer att slå väl ut i långa loppet. Man kan jämföra med bokmomsen som sänktes för några år sedan. Böckerna har väl inte blivit billigare men däremot kan du kanske nu driva en bokhandel.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand, Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons