Krokiteckning förenar flyhänta fingrar
-Det handlar om att se och inte tro. Det svåra är att vara ärlig. Ritar du en hund, eller ritar du din hund? Det frågar Bodil Jensen retoriskt i ett försök att förklara krokitecknandets hemligheter.
Tillsammans med Lars Lonhage håller hon i kursen. Flera av deltagarna har gått krokikurser tidigare, något som gör det lättare att gemensamt skapa innehållet i kursen. Man hjälper helt enkelt varandra att strukturera övningarna.
I fikarummet bredvid teckningslokalen finns skisser, färger, halvfärdiga utkast och böcker om konst och teckning. Att döma av anteckningar som finns i rummet spelar Peter Dahls Modellteckningens grunder en stor roll i övningarnas utformning.
Modellen Christine Alexandersson tar plats på podiet. Ritkolet raspar över de tomma pappren hos de sex kursdeltagarna. Flyhänta fingrar formar flinkt linjer över skissblocken. Det är knäpptyst i Studiefrämjandets lokaler.
-Det är ett intressant extrajobb, men det handlar om kortar pass på två till fem minuter. Man blir lite mör efter ett tag och det gäller att hitta en bekväm position, säger hon, och kryper tacksamt in i en morgonrock under en av pauserna.
Kroki beskrivs av deltagarna som en teknik för att snabbt skissa av kroppens former. Det handlar helt enkelt om att i skissens form hitta de viktigaste aspekterna av en ställning eller rörelse hos modellen. Form är ett nyckelord i sammanhanget.
-Du får inte samma ställning två gånger, utan får öva på olika positioner. Ofta har man en inre bild, men i krokitecknande måste kanske foten bli större på pappret än i verkligheten. Jag tecknar bara av en del av det jag ser och drar bara upp vissa av linjerna, förklarar Helene Sjödin Rasmusson.
Till vardags jobbar hon på kontor, något som hon inte tycker ger henne möjlighet att vara speciellt kreativ. Den nu påbörjade kursen blir samtidigt den tredje terminen av krokitecknande för henne. I den personliga paletten har hon också studier i akvarellmålning.
Krokiskisserna används ofta som en grund för målningar. Oftast blir teckningarna grunden i en akvarellmålning. Mer sällan slutar krokiskisserna i oljemålningar. Det tar helt enkelt får lång tid – åtminstone på Studiefrämjandet i Ystad. Tanken är också att kursen ska avslutas med att godbitarna från terminen hängs upp i lokalen.
-Det kan ju vara spännande att se hur resultatet blev, säger Lars Lonhage.