Kuputhyrning ingen bisyssla

Stefan Hellichius affärsidé har fått kuporna att surra. Genom att hyra ut sina bin får bönderna hjälp – och företaget honung.– Att jobba med bin är underbart, säger Stefan Hellichius.
Ystad • Publicerad 29 maj 2013
Ingen bisyssla. Stefan Hellichius och Ingvar Persson på Kragholms honung kollar av honungsproduktionen. "Nu hoppas vi på soliga dagar så att bina flyger ut och arbetar", säger Stefan Hellichius.
Ingen bisyssla. Stefan Hellichius och Ingvar Persson på Kragholms honung kollar av honungsproduktionen. "Nu hoppas vi på soliga dagar så att bina flyger ut och arbetar", säger Stefan Hellichius.Foto: Johanna Wallin
Lugnar. Röken lugnar de surrande insekterna så att de inte får för sig att stickas.
Lugnar. Röken lugnar de surrande insekterna så att de inte får för sig att stickas.Foto: Johanna Wallin
Drömjobbet. Stefan Hellichius kör runt bland de solgula fälten och placerar ut sina bikupor.
Drömjobbet. Stefan Hellichius kör runt bland de solgula fälten och placerar ut sina bikupor.Foto: Johanna Wallin
Foto: Johanna Wallin
Bytte karriär. Banktjänstemannen Stefan Hellichius lade karriären på hyllan för att satsa på biuthyrning. "Jag ångrar mig inte en sekund".
Bytte karriär. Banktjänstemannen Stefan Hellichius lade karriären på hyllan för att satsa på biuthyrning. "Jag ångrar mig inte en sekund".Foto: Johanna Wallin

Efter ett halvt liv bakom ett skrivbord på bankkontoret fick Stefan Hellichius nog. Han ville ut och träffa människor och arbeta nära naturen.

– Till slut kände jag att jag inte gjorde jobbet bra. Jag ville inte sluta mitt arbetsliv som bitter banktjänsteman.

Stefan Hellichius sade upp sig från banken och började leta efter företag att köpa upp och utveckla, dock utan att få napp. Tills en dag, då han träffade Ingvar Persson i byns gatukorsning.

– Ingvar berättade att han funderade på att avveckla sin biodling för att det inte gick så bra.

Stefan Hellichius hjärna började surra och ett par dagar senare erbjöd han Ingvar Persson ett samarbete.

Sedan dess har Krageholms honungs samhällen växt till det dubbla, samtidigt som man hittat en ny inriktning.

– Att låna ut bisamhällen har man gjort länge, men att hyra ut dem och ta betalt är en ny affärsidé, säger Stefan Hellichius.

För 200 kronor får man en bikupa levererad till sin höstrapsodling, 50 kronor mer om man odlar klöver. En bra investering för lantbrukaren som ökar sin rapsskörd med mellan fem och tio procent.

– Du får en snabbare blomning, så fort rapsen blir pollinerad går den till frö. Det blir bättre oljehalt och jämnare mognad.

Det krävs dock mellan en till tre bisamhällen per hektar för att ge effekt.

– Helst ska man sätta kuporna i mitten av fälten – men det går ju sällan. För att de ska hålla sig till den tänkta odlingen ska det vara 500 meter till grannen, då de sällan flyger längre.

Mellan 60 000 och 80 000 bin bor i ett samhälle, de flesta av dem är tuffa arbetare vars enda uppgift är att samla nektar till drottningen.

– Ett arbetsbi lever ungefär tre veckor, en drottning lever två år innan hon börjar tackla av och byts ut.

Men för att samhället ska fungera måste hon först para sig med några drönare – varefter drottningen värper runt 2 000 ägg per dygn.

– Alla arbetsbi är tjejer, killarnas enda uppgift är att betäcka drottningen. Sedan får de vara med i kupan för att hålla god stämning. På hösten slängs drönarna ut. Går de inte frivilligt blir det drönarslakt, säger Stefan Hellichius.

Under vintern var det dock fler än drönarna som fick sätta livet till. En tredjedel av de små arbetarna dog av köld.

– Nu jobbar vi på att bygga upp starka samhällen igen så att vi klarar nästa vinter.

På Stefan Hellichius gård har stallet byggt som för att slunga och packa honungen som de flitiga insekterna tillverkar. I dag har Krageholms honung 210 kupor som hyrs ut.

– Det jag saknar mest är arbetskamraterna och lönen – men jag ångrar mig inte en sekund att jag bytte karriär. Drömmen är att kunna plocka ut en halvtidslön och ha två anställda, säger Stefan Hellichius.

Webb-TV: http://www.ystadsallehanda.se/webbtv/article1895650/Surrande-bisyssla.html

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.