Lägre omkostnader – VA-taxan höjs bara hälften så mycket
I år höjdes taxorna för kommunalt vatten och avlopp med tolv procent. Enligt tidigare beräkningar skulle höjningen nästa år bli tio procent. Beräkningarna grundade sig bland annat i ränteläget, energikostnader och driftskostnader.
– Nu visar det sig att vi inte behöver göra en så stor höjning. Det är mycket glädjande, säger Håkan Thorén Damm (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Det allmänna kostnadsläget tillsammans med att investeringarna i kommunalt VA på landsbygden i de östra delarna av kommunen skjuts fram, gör att höjningarna skruvas ner.
VA-utbyggnaden har beräknats kosta runt en kvarts miljard kronor. Nu finns ny tolkning av lagstiftningen som gör att kommunen inte planerar för en lika omfattande utbyggnad.
– Det visar sig att i vissa områden är det helt enkelt mer samhällsekonomiskt att behålla de enskilda avloppen, säger Håkan Thorén Damm.
Istället för att alltså höja taxan tio procent nästa år, ytterligare nio procent 2026 och åtta procent 2027, har nämnden beslutat att årligen endast höja fem procent fram till 2027 och därefter årligen åtta procent till 2031.
”Höjningen av taxan kommer abonnenterna till godo genom förstärkning en av ledningsnätet, säkrare dricksvattenförsörjning och minskad miljöbelastning från reningsverken.”
Rent ekonomiskt skulle kommunen kunna välja att inte höja taxan alls 2025 och 2026.
– Men då skulle vi tvingas till en kraftig höjning på 15 procent 2027. Därför väljer vi att istället höja i jämna steg, säger Håkan Thorén Damm.
För ett medelhushåll, som förbrukar 150 kubikmeter vatten och avlopp per år, innebär taxehöjningen en årlig ökad kostnad på 663 kronor. Kommunen räknar med att få in ytterligare sex miljoner kronor på höjningen.
VA-taxan
VA-taxan är uppdelad i en fast och en rörlig del, där den fasta motsvarar 70 procent och den rörliga 30 procent.
Med en höjning på fem procent blir förbrukningsavgiften på vatten och avlopp 27,88 kronor per kubikmeter, totalt 55,75 kronor per kubikmeter. Den fasta avgiften blir 2 943,75 kronor för vatten och 2 615 kronor för avlopp, totalt 5 558,75 kronor per år.
VA-verksamheten bekostas helt och hållet av VA-avgifterna från anslutna abonnenter. Verksamheten får inte gå med vinst, utan avgifterna används för att täcka kostnaderna.
– Höjningen av taxan kommer abonnenterna till godo genom förstärkningen av ledningsnätet, säkrare dricksvattenförsörjning och minskad miljöbelastning från reningsverken, säger Håkan Thorén Damm.