Lång väg till nytt grönområde vid Klondykeskogen

Bakom stängslen vid Klondykeskogen pågår arbetet med att forma Ystads nya miljöpark. Men allteftersom jordmassorna från nybyggena minskar går arbetet också allt långsammare. Den första biten kan tidigast öppnas för allmänheten 2010.
Ystad • Publicerad 9 oktober 2007
Ronny Wiking har många visioner om Miljöparken. Men än så länge är parken en byggarbetsplats.
Ronny Wiking har många visioner om Miljöparken. Men än så länge är parken en byggarbetsplats.Foto: 
Enligt planen ska Miljöparken bli ett böljande parklandskap med träd och buskar.
Enligt planen ska Miljöparken bli ett böljande parklandskap med träd och buskar.Foto: 

Det var egentligen för att lösa en rad problem, som idén om Ystads miljöpark kläcktes. Kommunen behövde göra sig av med slam från reningsverket och överblivna massor från stadens nybyggda bostadsområden.

– Samtidigt hade vi området där Ystads gamla tipp låg. Alla erfarenheter visar att man inte ska röra gamla tippar. De ligger bäst där de ligger, säger Ronny Wiking. För att inte gifterna i marken ska lakas ut av regnvattnet behövs ett lock av gröna växter. Ystad kommun bestämde sig därför för att med hjälp av överblivna byggmassor anlägga en park i området norr om gamla regementet.

– Våra visioner är ett böljande landskap med träd och kullar, säger Ronny Wiking.

Än så länge har kommunen dock inte kommit särskilt långt. Innan träd kan planteras och gångstigar läggas ut måste kullarna täckas av gräs och gröna växter. Enligt Ronny Wiking kan det första området öppnas för allmänheten tidigast om tre till fem år. – Just nu är det en byggplats. Vi talar om ett 25-års perspektiv innan hela parken är klar. Kanske längre, säger Ronny Wiking.

Arbetet försenas av att kommunen inte får in lika mycket överskottsmassor som förut. Numera fördelas slammet åter på åkrarna och byggen planeras bättre.

– Det kostar att forsla bort jord. Den första tiden fick vi in jättemycket massa, men de senaste två åren har det gått mycket långsammare, säger Ronny Wiking.

Parallellt med att kullar byggs upp gräver kommunen också på djupet. Planen är att bygga ett vattenlandskap mitt i parken.

– Det ska bli en grund sjö som kan ge ett rikt djur- och fågelliv. Vattenväxterna hjälper också till att rena om ämnen från den gamla tippen skulle lakas ut. Vi tar hela tiden prover för att se till att värdena hålls, säger Ronny Wiking.

Emilia Söelund

0414-28996

emilia.soelund@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.