Lång väntan för att göra polisanmälan
Det är snart ett år sedan Ystadsbon, vi kan kalla honom Bo, kom in på polisstationen för att göra en polisanmälan.
- Jag var hotad av en man som hoppade på mig gång på gång, berättar Bo. Tre gånger tidigare hade jag anmält honom utan att någonting hänt och den här kvällen var jag oerhört upprörd och beredd att ta lagen i egna händer om polisen inte gjorde nåt.
Det var söndag, klockan var 16 och polisen hade fullt upp. Ett gäng tonåringar i en stulen bil hade krockat och polisen jobbade hårt för att reda ut vad som hänt och för att få tag i ungdomarnas föräldrar. Bo fick sitta ned och vänta. Tiden gick. Träbänken på polishuset var hård och obekväm och Bo lade sig ner för att avlasta sin rygg.
- Då tillrättavisade polisen mig i en mycket ovänlig ton. De frågade också om jag är svensk och tyckte att jag kunde återkomma nästa morgon med min anmälan.
Men Bo valde att vänta och först efter midnatt fick han göra sin anmälan.
- Det tog högst en kvart, konstaterar Bo, som kontaktade polismästaren nästa dag. På hans inrådan skickade han sedan ett skriftligt krav på skadestånd på 1 000 kronor. Nu ett år senare har Rikspolisstyrelsen beslutat att avslå kravet. Eftersom det var söndag och kväll förlorade Bo ingen inkomst och är därmed inte berättigad till någon statlig ersättning.
- Jag tycker fortfarande att jag behandlades på ett felaktigt sätt, men orkar inte gå vidare med detta. Nu lägger jag alltihop bakom mig. Anders Karlsson på Ystadspolisen beklagar att Bo tvingades vänta så länge.
- Det är absolut inget normalfall, men det kan hända, säger han. Vår krimjour är öppen dygnet runt, året runt. I bland finns bara två personer på plats och då tvingas vi prioritera. I det läget brukar vi be dem som väntar att återkomma nästa dag.
I dag är Bo trots allt glad att han väntade.
- Polisen måste ha gjort något. Efter den senaste anmälan har mannen som hotade mig inte ofredat mig mer. Det är jag mycket glad över.