Annons

Läntmännen satsar miljoner på anläggning

Ut med den grådystra öststatslooken. Nu ska färgen pryda silorna i hamnen. Lantmännen satsar sammanlagt 23 miljoner kronor på anläggningen.
Ystad • Publicerad 19 maj 2005
Framtida utseende från småbåtshamnen.
Framtida utseende från småbåtshamnen.Foto: 
NCC är huvudentreprenör i hamnen. Här pågår jobbet med den nya pelletsanläggningen.BILD: BASS NILSSON
NCC är huvudentreprenör i hamnen. Här pågår jobbet med den nya pelletsanläggningen.BILD: BASS NILSSONFoto: 
Så här kommer Lantmännens anläggning att se ut österifrån när renoveringsarbetet är klart.
Så här kommer Lantmännens anläggning att se ut österifrån när renoveringsarbetet är klart.Foto: 

" Vädret och tidens tand har tärt på betongytorna. Fukten tränger in i armeringsjärnen och spränger sönder stora block som faller ner. En allvarlig säkerhetsrisk för omgivningen. säger Bo Holgård, teknikchef på Svenska Lantmännen Region Väst och ansvarig för renoveringsarbetet i Ystad.

Lantmännens anläggning uppfördes i etapper mellan 1935 och 1965.

Annons

Uppfräschningen och förstärkningen av silorna påbörjades för två veckor sedan och avslutas hösten 2006.

" Många tror att vi målar våra silos, men det är inte helt korrekt. Däremot finns det färgpigment i betongen, som kommer att gå i gulbruna och gröna nyanser. Färgerna speglar spannmålssorterna och vi tycker det passar hur bra som helst, förklarar Bo Holgård. Det rör sig inte om små ytor, precis. 20000 kvadratmeter ingår i försköningsprocessen och det krävs 15 ton lagringsbruk för att laga skadorna.

Merparten av investeringsbeloppet, 15 miljoner kronor, avser en ny pelletsanläggning för avrens längst ut på västra kajen. Resterande åtta miljoner satsas på silorna.

" Arbetet ska inte påverka leveranserna under mottagningsperioden, försäkrar platschef Anders Ivarsson.

Men hur gick det med planerna på nya bostäder i hamnen, då? Enligt stadsarkitekt Inga Hallén lär det inte bli aktuellt på många år. Förståeligt med tanke på att Lantmännen precis avsatt 23 miljoner till upprustning. " Vi har inte kunnat erbjuda någon ny placering för anläggningen eftersom kommunen inte har byggt den yttre hamnen. Det finns ju inte ens beslut på att bygga den, säger Inga Hallén.

Lantmännen i Ystad tar emot 75000"90000 ton spannmål varje år. Till största delen handlar det om maltkorn. I övrigt förekommer vete, råg och raps. Skörden säljs på såväl inhemsk som internationell marknaden.

Silot vid järnvägsspåret målades om för tio år sedan och omfattas inte av pågående renovering.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons