Annons

Lantz håller i klubban igen

Efter fyra år som oppositionsråd har Thomas Lantz (m) axlat rollen som kommunalråd igen.
Ystad • Publicerad 11 januari 2007
Sedan 1 januari är Thomas Lantz (m) kommunalråd i Ystad. Redan i höstas började det ringa allt oftare i hans telefon. Bild: Anette Sjöstrand
Sedan 1 januari är Thomas Lantz (m) kommunalråd i Ystad. Redan i höstas började det ringa allt oftare i hans telefon. Bild: Anette SjöstrandFoto:  

Hur känns det?

– Det känns bra. Det jag tycker är viktigt att säga är att vi har fått ett förtroende från Ystadsborna att göra ett förändringsarbete i kommunen. Politikers uppgift är inte att sitta och förvalta utan att förändra på ett klokt och positivt sätt.

Annons

Vad ska ni förändra?

– Det stora förändringsarbetet är hamnen naturligtvis. På både skol- och äldreomsorgssidan kommer det också att ske förändringar. Fria val av hemtjänst är något som kommer, liksom fler platser i särskilt boende. Ambitionen är också att se om vi kan skapa ett mellanboende för äldre. När det gäller skolorna vill vi öka kvaliteten.

När bytte du och förre kommunalrådet Kent Mårtensson (s) av varandra?

– På sista kommunstyrelsesammanträdet den 20 december. Då tackade vi av Kent och han lämnade över klubban till mig, så jag avslutade det sammanträdet.

Är det stor skillnad på att vara oppositionsråd och kommunalråd?

– Ja det är det. Som oppositionsråd har man större frihet att lägga förslag och ha idéer och man är inte lika involverad i den dagliga verksamheten. Som kommunalråd är man i högsta grad involverad i den dagliga verksamheten och det syns omedelbart i mejlkorgen, posten, på antalet telefonsamtal och besök. Det kräver en större tillgänglighet, samtidigt som man måste vidmakthålla och utvidga sitt kontaktnät utanför kommunen för att kunna påverka olika beslut.

Hur är det att tillträda som kommunalråd nu jämfört med förra och första gången 1998?

– Jag har ju ett helt annat nätverk nu. Jag känner oerhört många fler människor, jag hittar i maktens korridorer och är bättre insatt i kommunen än tidigare. Då satt jag vid skrivbordet och funderade på vad jag skulle göra. Det har jag inte haft tid till den här gången. Det började tidigt i höstas att folk började fråga efter mig. När jag fick lämna kommunalrådsposten efter förra valet slutade telefonen att ringa omedelbart och det började ringa hos Kent i stället. Då tog jag det oerhört hårt.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig att driva nu?

– Hamnen är ju överskuggande. Det andra är att komma loss med bostadsbyggandet. Problemet är att det saknas planer, vi har egentligen inte några tomter att erbjuda i Ystad i dag. Det är väldigt få lägenheter som byggs i år, om man tittar på de planer som ligger. Vi har avdelat för lite resurser till planarbete. Vi vill också förbättra näringslivsklimatet ytterligare. Och så är det en simhall, som är mycket akut, ÖP-hallen, som är akut, och en ishall, som ska komma igång. De tre bitarna måste lösas och vi känner att de hör i hop. Och så är det Köpingebro.

Annons

Du behåller ditt gamla oppositionsrådsrum och gamla telefonnummer. Varför det?

– Jag har varken tid eller ork att flytta mellan två rum när vi ändå så småningom ska flytta in i Nya rådhuset, den kraften kan jag lägga på annat i stället för att bry mig om ett större rum med finare möbler. Och när det gäller numret tog det fyra år för vissa att fatta när vi bytte sist. Så sent som två veckor innan jul fick Kent ett samtal från någon som egentligen ville tala med mig. Då vill vi inte byta igen, det finns viktigare saker.

Anna Maria Erling

0411- 55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons