Annons

Larmskandalen: Så ska kommunen ta sig ur avtalet med Securitas

Efter avslöjandena om oegentligheter och skenande kostnader för larm och säkerhet har kommunen försökt ta sig ur avtalet med Securitas.
Nu finns en avgörande pusselbit på plats – ett underlag för ny upphandling av teknisk säkerhetsutrustning.
– Det är grunden för att vi ska nå en uppgörelse med Securitas och komma vidare, säger kommunalrådet Paula Nilsson (M).
Ystad • Publicerad 27 september 2024
Kommunen förbereder sig för att byta ut all teknik och lösa avtalet med Securitas, tidigare Stanley.
Kommunen förbereder sig för att byta ut all teknik och lösa avtalet med Securitas, tidigare Stanley.Foto: Sprisse Nilsson

Det har gått två år sedan det uppdagades att allt inte stod rätt till i relationen med larmbolaget Securitas, som sköter all teknisk säkerhet i Ystads kommun. Sedan dess har tre personer fått lämna sina tjänster i kommunkoncernen och två av dem är åtalade misstänkta för tagande av muta. Även sex personer på Securitas är åtalade och misstänkta i muthärvan.

Kommunen har sedan 2012 köpt sina säkerhetstjänster av Stanley, som senare blev Securitas. Under de här åren har kostnaderna ökat från tolv till nu 44 miljoner kronor.

Annons

Kommunen har under de här två åren dels försökt få klarhet i vad man egentligen betalar för, dels försökt ta sig ta sig ur avtalet.

Eftersom avtalet med Securitas innebär att kommunen leasar all utrustning av larmföretaget, som även har ensamrätt på att sköta utrustningen har kommunens handlingsutrymme i diskussionerna varit begränsat. Rent teoretiskt kan Securitas släcka all teknisk utrustning.

– Nu har vi ett underlag för att kunna upphandla ett nytt ramavtal. Det är helt nödvändigt för att vi ska nå en uppgörelse och komma vidare, säger Paula Nilsson.

I underlaget har man identifierat tre olika avtalskategorier. När det gäller rondering och larmoperatör är det viktigt att få ett nytt avtal på plats då det nuvarande snart löper ut. Den upphandlingen är helt frikopplad från från den om installationer av tekniksäkerhet.

Vidare behövs ett avtal för ett överordnat system som nya installationer kan anslutas till. Här är det ett krav att systemet är öppet och att man kan ansluta ett brett utbud av varumärken. Det ska säkerställa konkurrensen och förhindra att kommunen låser in sig i ett system med en eller ett fåtal leverantörer.

Slutligen ska kommunen upphandla teknik. Det görs med ramavtal uppdelade på tre delar, nämligen brand, passage och inbrott samt CCTV och övervakningskameror. För de större områdena dit brand- och inbrottslarm samt passeringsteknik hör kommer fem avtal att tecknas.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons